Preşedintele Consiliului European nu crede în versiunea rusă a evenimentelor din Crimeea

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat miercuri ca fiind "lipsite de credibilitate" acuzațiile aduse Ucrainei de către Rusia, acuzații care au dus la o nouă escaladare a tensiunilor între cele două țări, informează AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
17 aug. 2016, 19:43
Preşedintele Consiliului European nu crede în versiunea rusă a evenimentelor din Crimeea

„Am vorbit cu președintele ucrainean Petro Poroșenko. Am analizat în același mod situația din Crimeea și din Donbas. Versiunea rusă a evenimentelor este lipsită de credibilitate”, a notat Tusk pe Twitter, la finalul unei convorbiri telefonice cu Poroșenko.

Moscova a acuzat săptămâna trecută Kievul că a efectuat incursiuni „teroriste” în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014. Președintele rus Vladimir Putin estimează că armata ucraineană și-a intensificat lupta împotriva rebelilor proruși din Donbas și regiunea Lugansk.

Kievul, care a plasat trupele sale în stare de alertă de-a lungul liniei de demarcație cu regiunile sale estice și Crimeea, a respins aceste acuzații.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a făcut apel, în 12 august, la evitarea „oricărei acțiuni care ar putea duce la o nouă escaladare”, reafirmându-și sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei, potrivit Agerpres.

Cele 28 de țări membre ale UE nu au încetat să susțină eforturile menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei între forțele guvernamentale și cele rebele, conflict în care au murit circa 9.600 de oameni, de la declanșarea lui în 2014.

Citeşte şi Serghei Lavrov: Suntem gata să prezentăm dovezi suplimentare ale incursiunilor ucrainene în Crimeea

Donald Tusk a discutat miercuri cu Poroșenko și despre problema vizelor de intrare în UE, estimând drept „pozitiv” nivelul de pregătire al Ucrainei pentru obținerea liberalizării lor.

Obținerea unui regim fără vize în relația cu UE este o promisiune-cheie a autorităților prooccidentale aflate la putere în Ucraina din 2014. În aprilie, Comisia Europeană a propus ridicarea vizelor pentru ucraineni, după ce Ucraina va pune în aplicare reforme „dificile și de mare anvergură” în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției.