Preşedintele CSM o reclamă pe Raluca Prună la CSM pentru critici aduse instituţiei pe Facebook

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Mateescu a reclamat-o pe Raluca Prună forului pe care îl conduce pentru un mesaj critic postat de aceasta pe pagina sa de Facebook.

21 apr. 2021, 20:36
Preşedintele CSM o reclamă pe Raluca Prună la CSM pentru critici aduse instituţiei pe Facebook

Raluca Prună cataloghează CSM ca fiind „penibil, ridicol și decuplat de orice legătură cu menirea sa constitutionala”.

Mai mult, fostul ministru al Justiției susține că CSM este „in majoritatea sa o adunătura de țațe juridice și de magistrați născuți cu credința ca destinul lor nu poate fi decât acela de șef din ziua întâi, toți aliniati intr-un sindicat prost.”

Reacția lui Prună a venit în contextul în care Bogdan Mateescu a cerut Inspecției Judiciare verificări după ce ministrul justiției, Stelian Ion, a declarat că va solicita un control la unitățile de parchet pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare.

Bogdan Mateescu a precizat pentru G4Media.ro că va cere Inspecției sa stabilească dacă s-a încălcat independența justiției prin afirmațiile lui Stelian Ion referitoare la dosarele „preluate cu japca” și la deciziile care ar fi stabilite dinainte.

Două asociații reprezentând procurori și judecători îi solicită demisia de onoare lui Lucian Netejoru de la conducerea Inspecției Judiciare, acuzându-l de dublu standard în evaluarea conduitei magistraților.

Inițiativa AMASP și AIJ vine în contextul în care Direcția de inspecție pentru judecători a dispus începerea cercetării disciplinare unui judecător pentru opiniile pe care acesta le-a transmis într-un grup privat de Facebook, susțin magistrații.

Magistrații susțin că opiniile judecătorului au fost date publicității prin săvârșirea unei infracțiuni, iar Inspecția Judiciară ”nu s-a obosit nici măcar să verifice dacă acele conversații sunt reale sau nu”.

Cele două asociații au dat exemple de situații în care judecători ”agreați” de Inspecția Judiciară și-au exprimat public opinii cu privire la diferite situații, dar care nu s-au soldat cu vreo cercetare disciplinară.

AMASP și AIJ trec în revistă ieșirile publice ale judecătoarelor Adriana Stoicescu, Adina Daria Lupea, Gabriela Baltag, Lăcrimoara Axinte, Mădălina Afrăsinie, care și-au exprimat opiniile public pe Facebook despre ministrul Justiției, președintele României, ”postaci” sau George Soroș.

Citeşte şi: AUR cere în continuare demisia sau demiterea lui Raed Arafat: „Nu am uitat că este artizanul măsurilor care au provocat daune economice şi chiar morţi”