Președintele de bloc poate intra în orice apartament fără acordul proprietaralui. Ce amenzi riscă cel care refuză accesul

Președintele blocului poate intra în orice apartament fără acordul proprietaralui. Iar, conform noii legi, în cazul în care proprietarul nu îi permite accesul poate fi și amendat.

04 mai 2021, 15:17
Președintele de bloc poate intra în orice apartament fără acordul proprietaralui. Ce amenzi riscă cel care refuză accesul

Președintele de bloc poate intra în orice apartament fără acordul proprietaralui. Potrivit Legii nr. 196/2018, adică actuala lege a asociațiilor de proprietari, proprietarul are obligația de a permite accesul unui membru al asociației în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcții sau reparații ori în situații de urgență.

Accesul în locuință se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociației de proprietari, de cinci zile (pentru construcții/reparații) sau de 24 de ore (pentru situații de urgență), potrivit avocatnet.ro.

Citeşte şi: Incendiu într-un bloc de locuinţe din Târgu Mureş. Mai mulţi locatari au ajuns la spital

Pe lângă preşedintele de bloc, administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările pot pătrunde și ei în apartament fără acordul proprietarului, într-una dintre situațiile expuse mai sus.

Cei care restricționează accesul membrilor asociației în propria locuință riscă amenzi cu sume între 500 și 3.000 de lei. Amenda se aplică de către Poliția Locală, primari sau împuterniciții lor.

De cealaltă parte, însă, proprietarii care permit accesul în locuințele proprii și, în urma lucrărilor efectuate, se aleg cu pagube vor fi despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații. De asemenea, în cazul în care lucrările de intervenție au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă și proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.

Citeşte şi: Toţi proprietarii de la bloc trebuie să ştie asta. Legea s-a schimbat! Categoria care nu mai trebuie să plătească întreţinere!