Preşedintele Erdogan ameninţă Uniunea Europeană: Turcia va deschide porţile militanţilor grupării Stat Islamic

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reacţionat la ameninţările repetate cu sancţiuni din partea Uniunii Europene, avertizând că ţara sa "va deschide porţile" pentru repatrierea în Europa a mai multor militanţi ai Statului Islamic.

12 nov. 2019, 11:27
Preşedintele Erdogan ameninţă Uniunea Europeană: Turcia va deschide porţile militanţilor grupării Stat Islamic

„Am mai spus asta. Poate subestimaţi aceste avertismente. Aceste porţi se vor deschide. Aceşti membri ai Daesh au început să fie trimişi către voi şi vor mai fi”, a spus el, folosind acronimul arab pentru Statul Islamic. „Atunci veţi fi pe cont propriu”, a adăugat el.

Erdogan a răspuns astfel la o întrebare despre sancţiunile pregătite de UE împotriva Turciei din cauza forajelor pentru gaze în largul Ciprului, informează Agerpres.

Şeful statului turc a criticat Bruxellesul şi pentru temporizarea negocierilor de aderare la UE şi pentru încălcarea unor promisiuni făcute Ankarei. „Ei spun: ‘Vom impune sancţiuni’. Ne-aţi impus deja sancţiuni din 1959, 1963. Aţi blocat tot timpul Turcia (…) Dar nu v-aţi ţinut niciodată promisiunile”, a spus el.

Citeşte şi Casa Albă avertizează Turcia: „să renunţe la sistemul rusesc de rachete sau va suporta sancţiuni americane”

Preşedintele a afirmat că Turcia poate pune capăt „într-o clipă” negocierilor de aderare. „Hei, Uniune Europeană… Turcia e altfel decât ţările pe care le-ai cunoscut până acum. Nu suntem obligaţi să stăm la această masă a negocierilor”, a arătat el, potrivit Agerpres.

UE a început negocierile de aderare cu Turcia în 2005, dar relaţiile între Bruxelles şi Ankara s-au deteriorat după tentativa de puci din 2016 şi represaliile care au urmat.


loading...