Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Haltere a demisionat în urma unui scandal de dopaj

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), ungurul Tamas Ajan, a demisionat, în urma unei anchete privind acuzaţii de corupţie şi dopaj.
Romania TV
16 apr. 2020, 06:33
Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Haltere a demisionat în urma unui scandal de dopaj

Ancheta, iniţiată în urma unui reportaj a canalului german ARD difuzat în ianuarie, este încă în desfăşurare, informează News.ro.

„IWF îi mulţumeşte lui Tamas Ajan pentru peste patru decenii de servicii aduse acestui sport”, a declarat preşedintele interimar Ursula Papandrea.

„Când circumstanţele sanitare legate de pandemia COVID-19 vor permite, vor avea loc alegeri pentru a se asigura un viitor strălucit sportului pe care îl iubim”, a mai spus ea.

Ajan, în vârstă de 81 de ani, făcea parte din IWF din 1976. El a fost secretar general timp de 24 de ani, iar în ultimii 20 de ani a fost preşedinte al forului.

O anchetă a canalului german ARD, difuzată în ianuarie, a relevat practici de dopaj acoperite şi o „cultură a corupţiei” în cadrul Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), for condus de ungurul Tamas Ajan şi al cărui vicepreşedinte este Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române Haltere.

Sportivi controlaţi numai din când în când, eşantiane manipulate, un sistem de corupţie care ar fi organizat şi acoperit de însuşi preşedintele IWF, Tamas Ajan, acestea sunt concluziile investigaţiei unei echipe ARD din care a făcut parte şi jurnalistului Hajo Seppelt, realizatorul documentarului din 2014 „Dopaj confidenţial: cum îşi fabrică Rusia învingătorii”, aflat la originea descoperirii sistemului de dopaj generalizat din ţara care a găzduit JO de la Soci.

Potrivit acestei anchete, IWF, aflată în atenţia Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) de mai mulţi ani, ar fi acoperit de mult timp practici de dopaj şi ar fi pus în practică „o cultură a corupţiei”.

Până în 2017, halterofilii de înalt nivel nu ar fi fost controlaţi în mod regulat, iar unii ofiţeri de control doping ar fi primit bani pentru a manipula eşantioanele.

Între 2008 şi 2017, din 453 de medaliaţi la jocurile olimpice şi la campionatele mondiale, 204 nu ar fi fost supuşi niciodată la teste antidoping în afara competiţiei, în anul în care au obţinut medalia.

ARD a prezentat documente care arată că o sumă de cel puţin cinci milioane de dolari (aproape 4,5 milioane de euro) primită de IWF de la CIO ar fi fost transferată în conturi din Elveţia, pe care doar Ajan le controlează.

În iunie 2017, după un număr alarmant de cazuri de dopaj în haltere, în special în urma reanalizării probelor de la JO din 2008 şi 2012, CIO a plasat acest sport sub supraveghere, cerând IWF să furnizeze propuneri pentru lupta antidoping. Aparent mulţumită de eforturile întreprinse, CIO a decis, în primăvara anului 2019, să confirme prezenţa halterelor între sporturile de la JO din 2024, de la Paris.

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, a fost ales, la 29 mai 2017, în funcţia de vicepreşedinte al forului internaţional, în cadrul Congresului IWF care a avut loc la Bangkok.

Citeşte şi: Veste PROASTĂ pentru ION ŢIRIAC. Ce s-a întâmplat cu averea miliardarului român

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Adevărul despre Andreea Marin și Mihaela Rădulescu. O făcătură de zile mari
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Sondaj NOU realizat de INSCOP pentru turul 2: la o prezenta mai mare. S-a schimbat semnificativ diferenta dintre George Simion si Nicusor Dan
MediaFlux
Se dau bani pentru mame! Vizate sunt femeile cu venituri mici! Câți bani primesc de la stat în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve