Preşedintele Francois Hollande ne dă asigurări că Franţa RESPECTĂ romii

Franţa respectă romii şi acţionează în vederea inserţiei lor "când există posibilităţi şi voinţă", a declarat miercuri François Hollande, într-o intervenţie menită să reinstituie ordinea în Guvernul său, în cadrul căruia există opinii contradictorii pe această temă, relatează AFP, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
02 oct. 2013, 13:46
Preşedintele Francois Hollande ne dă asigurări că Franţa RESPECTĂ romii

Preşedintele socialist a subliniat asupra principiilor care stau la baza politicii Franţei în acest domeniu, în contextul în care ministrul său de Interne Manuel Valls a declarat că aceşti imigranţi, veniţi în principal din Bulgaria şi România, nu au vocaţia să se integreze, din cauza modului lor de viaţă, şi este necesar să fie expulzaţi.

În ceea ce priveşte desfiinţarea taberelor ilegale în care trăiesc parte dintre romi, „o decizie a justiţiei este condiţia, cu excepţia unei situaţii de urgenţă care pune în discuţie securitatea persoanelor”, a subliniat Hollande, într-o declaraţie difuzată de Palatul Elysée la finalul şedinţei săptămânale a Consiliului de Miniştri.

Franţa acţionează totodată în vederea „inserţiei populaţiilor vizate, când există posibilităţi şi voinţă”, a adăgat el, informează Mediafax.

Politica franceză respectă romii, inclusiv atunci când autorităţile luptă „împotriva reţelelor mafiote, traficurilor şi folosirii copiilor, în cadrul legilor Republicii”, a mai spus şeful statului francez.

Franţa a fost criticată de către Comisia Europeană (CE) pe 25 septembrie, în urma afirmaţiilor lui Valls despre romi. Bruxelles-ul a atras atenţia Parisului că romii, cetăţeni europeni, au dreptul să circule în mod liber în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Declaraţiile ministrului francez de Interne au provocat totodată o polemică în cadrul Guvernului.

Premierul Jean-Marc Ayrault a apreciat marţi ca posibilă „integrarea” romilor, atunci când aceştia respectă „legile Republicii”.