Preşedintele ICCJ: Există o problemă cu articolul privind interceptările. Să vedem cum va fi rezolvată

Preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat, joi, că există o problemă în cazul articolului privind interceptările, potrivit Mediafax. Dovada în acest sens este faptul că el se află în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, aprobat miercuri de Guvern.

RomaniaTV.net
06 feb. 2014, 11:01
Preşedintele ICCJ: Există o problemă cu articolul privind interceptările. Să vedem cum va fi rezolvată

„Aţi văzut că în proiectul de lege se introduce un alineat 14 la articolul 138 care vizează măsurile de supraveghere şi el este cu normă de trimitere la dispoziţiile articolului 305 alineat 1 din Codul de procedură penală, care vizează începerea urmării penale in rem. Deci o problemă este, o să vedem cum va fi rezolvată de Parlament”, a spus Livia Stanciu, înaintea şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a mai spus că Executivul ar fi putut să amâne intrarea în vigoare a noului Cod penal.

„N-am cerut ca, pentru anumite modificări, acestea să fie operate pe cale de Ordonanţă de Urgenţă ci, într-adevăr, prin lege, printr-un eventual proiect de lege. Dar până la 1 februarie acest proiect de lege putea fi dat. Dacă se aprecia, cum a apreciat acum şi Guvernul, că anumite modificări, gen cele care vizează articolele 5 şi 6 din noul Cod penal, care se referă la aplicarea legii penale mai favorabile, că nu pot fi operate pe cale de Ordonaţă de Urgenţă, ci numai pe cale de lege, se putea, să zicem, amâna intrarea în vigoare a acestui nou Cod penal, cu câteva luni de zile, astfel încă să poate fi dat dat acel proiect de lege”, a adăugat Livia Stanciu.

În cazul Raportului general anticorupţie făcut public luni de Comisia Europeană, Livia Stanciu a spus că acesta este unul „corect”, din perspectiva instituţiei pe care o conduce.

„Aţi putut sesiza – şi eu spun că a fost, într-adevăr, este un raport corect, cel puţin în ceea ce priveşte instanţa supremă – faptul că se apreciază eforturile extraordinare, pentru că au fost într-adevăr eforturi extraordinare făcute de toţi colegii judecători pentru soluţionarea, atenţie, nu în primul rând, neapărat cu celeritate, pentru că nu sunt adepta ideii soluţionăm cu celeritate încălcând drepturile cetăţenilor. Nu, soluţionare cu celeritate dublată în primul rând de calitatea soluţionării acelor dosare”, a mai spus preşedintele ICCJ.

Ministerul Justiţiei a arătat că cele şase acte normative aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului vor asigura resursele umane şi legislative pentru implementarea codurilor, fiind vorba, printre altele, de un plus de câteva sute de posturi de magistraţi şi grefieri, prin mărirea schemelor de personal.

VEZI SI:

Senatorii au aprobat abrogarea articolul 276 din Codul Penal ce viza presiunile asupra justiţiei