Preşedintele interimar al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Silviu Iordache, şi-a dat demisia

ARACIP este agenția care autorizează, acreditează și evaluează toate școlile și grădinițele din România, publice și private, iar Silviu Iordache se afla la cârma instituţiei din 12 septembrie.

13 ian. 2022, 16:28
Preşedintele interimar al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Silviu Iordache, şi-a dat demisia

Silviu Iordache și-a depus demisia din frunte ARACIP miercuri, la 4 luni de la numirea în funcție prin detașare de la Casa Corpului Didactic Iași, unde era director al instituției.

Silviu Iordache a fost numit la șefia ARACIP pe 12 septembrie, după ce fosta președintă interimară, Alina Paraschiv, și-a dat demisia acuzând apariția, în minister, fără consultarea sa și a Agenției, a unui proiect de hotărâre de guvern pentru reorganizarea acesteia. Înaintea ei fusese președinte Șerban Iosifescu, pentru un mandat din 2005 până în iulie 2021. Conform Edupedu, acesta a fost dat afară după un control al ministerului în urma căruia ministrul a anunțat că a descoperit o serie de nereguli. Iosifescu a contestat în instanță decizia.

Iordache a fost și manechin de lenjerie intimă pentru Botezatu, profesor de religie și geografie, fondator Pro România Iași, director al Casei Corpului Didactic; și-a pus în CV că a organizat timp de nouă ani „Balul Bobocilor” la două licee.

Ministrul Educației a explicat, despre numire faptul că a fost făcută „strict pe criterii de competență profesională și managerială”. Sorin Cîmpeanu, apropiat al lui Silviu Iordache încă din 2015, susținea după numire că Iordache a prezentat uniformele create de Cătălin Botezatu pentru compania națională TAROM și nu alte “obiecte vestimentare”.

Citeşte şi: Creşele vor primi copii de la 0 luni la 3 ani, promulgată de preşedintele Iohannis. Copiii vor fi împărţiţi pe grupe ca la grădiniţă

În scurtul său mandat Silviu Iordache a avut o ieșire publică la o emisiune locală din Iași, unde a declarat despre ARACIP că, împreună cu ministrul Cîmpeanu, care i-a propus să preia acest post, „încercăm să-i dăm o altă față pentru că se pune accentul foarte mult pe calitate, atât în învățământ, dar în general în tot ceea ce facem și, în general, nu toate instituțiile, la momentul acesta, fac performanță și cred eu că este și un moment zero pentru că așteptăm fondurile acesta europene prin PNRR, un moment zero prin care instituțiile care nu performează și care nu au un management performant și care nu au o utilitate reală, din punctul meu de vedere, nu ar mai trebui ținute.

Despre ARACIP nu o să vorbesc, nici despre personalități, nici despre persoane, nici despre personaje, vreau să vă vorbesc despre instituția în sine. Sunt de aproape o lună la conducerea acestei instituții. E o instituție frumoasă. Acum 16 ani, când această instituție s-a înființat, semăna, dacă vreți, cu o mașină foarte frumoasă, europeană, și care avea rolul să ducă învățământul, și în special calitatea învățământului românesc, înspre Europa.

Vorbim despre anul 2006. Din păcate, în tot acest timp, pe această mașină s-a așezat foarte mult praf, praf care este și în interior – și la propriu și la figurat – și dacă ar fi praf care s-a depus în timp datorită muncii pe care a făcut-o această mașină – uzură prin țară, să viziteze toate școlile din țara asta, ar fi avut timp în 16 ani, până în ultimul cătun din România – chiar nu ar fi fost o problemă că mașina e prăfuită. Dar, din păcate, ea este prăfuită fiindcă a stat mai mult pe loc, în parcare. Îmi propun să elimin acest praf și de la interior, și la exterior și pentru asta trebuie să facem, pentru că nu pot să fac singur, cu sprijinul Ministerului Educației și bineînțeles al Guvernului României, urmează să facem un plan de reformare, de reorganizare”, a declarat Silviu Iordache.

Citeşte şi: Părinţii să decidă dacă elevii fac cursuri online când incidenţa COVID-19 sare de 6 la mie. Propunerea unui senator USR