CONSULTĂRI la Cotroceni: Liviu Dragnea propune o nouă rundă de discuţii UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a început, joi, consultările la Palatul Cotroceni cu partidele şi formaţiunile parlamentare, în vederea nominalizării unui nou premier, după demisia lui Victor Ponta. Şeful statului a declarat că trebuie găsite cele mai bune soluții, pentru că "este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern". Delegaţia PSD a fost prima care a intrat la consultări.

05 nov. 2015, 12:59

UPDATE ora 15.35 Delegaţia PSD a ieşit de la consultările cu preşedintele Iohannis.

Am considerat, poate pentru prima data, ca nu este eficient ca astazi sa vorbim despre o persoana sau alta care sa ocupe functia de premier. I-am propus presedintelui o alta abordare a discutiilor. Sa stabilim de comun acord, impreuna cu partidele si presedintele, si tinand cont şi de cerintele romanilor, niste obiective.

Plecam de la aceste cerinte sa stabilim cerintele politice, sociale, economice si sa vedem daca obiectivele pot fi atinse si prin ce mijloace pot fi indeplinite, prin tehnocrati, prin alegeri anticipate.

Toate aceste obiective ar trebui sa fie stranse la un loc dupa discutia cu toate partidele. Am propus ca dupa ce presedintele trage o concluzie, dupa prima runda de consultari, sa avem alta runda de consultari cu toti liderii de partide, apoi sa putem discuta care sa fie programul politic de guvernare, la care sa participe toate fortele politice si presedintele, sa stabilim care sa fie profilul viitorului premier, profilul pentru ministri, astfel incat sa putem merge in Parlament cu o solutie stabila. Presedintele nu respinge aceasta propunere, a spus ca o va analiza, asteptam cu interes concluziile presedintelui„, a declarat Liviu Dragnea la finalul întâlnirii cu Iohannis.

Preşedintele PSD a subliniat că de data aceasta „vrem să plecăm de la altceva, iar prin această abordare PSD nu fuge de responsabilitate”.

UPDATE ora 15.10 Liderii PSD s-au întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis. Din delegaţia PSD fac parte preşedintele PSD Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD Valeriu Dragnea şi vicepreşedinţii PSD Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea şi Georgian Pop.

Șeful statului este însoțit de consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Andrei Muraru și Laurențiu Ștefan.

Şeful statului a început consultările cu liderii social-democraţi. „Asistenţă numeroasă avem astăzi. Stimaţi membri ai delegaţiei PSD. Bine aţi venit la aceste consultări. Am convocat o rundă de consultări pentru că doresc să cunosc opiniile, soluţiile şi conceptele cu care vin partidele în această încercare de a găsi o soluţie pentru un nou guvern. Pentru început, fiindcă sunteţi primii, daţi-mi voie să spun că după părerea mea este mult mai mult decât o schimbare de Guvern, cred că este despre o schimbare de paradigmă„, le-a spus Iohannis liderilor PSD.

Liviu Dragnea a anunţat, miercuri, că social-democraţii îi vor face preşedintelui Klaus Iohannis o propunere de premier care să ţină cont şi de „solicitările din societate”, însă nu a vrut să dea niciun nume. Mai mult, liderul PSD a precizat că social-democraţii nu sunt de acord cu propunerea PNL de a se organiza alegeri anticipate.

–––––––––––––––––––––––––––-

Președintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. Fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.

În cursul zilei de joi sunt așteptați la consultării reprezentanții Partidului Social Democrat de la ora 15.00, ai Partidului Național Liberal de la ora 17.00, cei ai Uniunii Democrate Maghiare din România de la ora 18.00 și cei ai grupului parlamentar al minorităților naționale de la ora 19.00.

Vineri, de la ora 11.30 sunt invitate la consultări Uniunea Națională pentru Progresul României, iar de la ora 12.30 Alianța Liberalilor și Democraților.

Klaus Iohannis a precizat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, vrea să finalizeze prima rundă de consultări pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluționarea acestei situații.

Traian Băsescu a scris, joi, pe Facebook, că societatea românescă este extrem de tensionată, iar pentru a nu mai prelungi această criză, Klaus Iohannis ar trebui să se consulte cât mai repede cu partidelor şi să desemneze un premier.

Premierul Victor Ponta și-a depus miercuri mandatul de la conducerea Guvernului.

Constituția României prevede, la articolul 103, alineatul (1), că pentru învestitura unui guvern „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament„. 

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul conferinţei în care l-a anunţat pe Sorin Cîmpeanu premier interimar, că vineri va chema la consultări reprezentanţi ai „străzii”, deoarece nu poate rămâne indiferent la manifestaţiile din stradă din ultimele două zile.

CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis l-a desemnat PREMIER INTERIMAR pe Sorin Cîmpeanu