Preşedintele Iohannis a reiterat angajamentul României pentru sprijinirea partenerilor estici

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, 18 iunie, la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, desfăşurată prin videoconferinţă. La reuniune au participat preşedinţii Ucrainei şi Republicii Azerbaidjan, prim-miniştrii Republicii Moldova, Georgiei, Republicii Armenia şi Republicii Belarus, alături de şefi de stat şi de guvern din state membre ale Uniunii Europene.

RomaniaTV.net
18 iun. 2020, 20:14
Preşedintele Iohannis a reiterat angajamentul României pentru sprijinirea partenerilor estici

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României a dat asigurări că România va sprijini în continuare perspectiva europena a celor mai angajaţi parteneri estici, în acord cu progresele individuale. totodată, Klaus Iohannis a subliniat faptul că ţara noastră susţine o abordare mai ambiţioasă a Uniunii Europene în privinţa cooperării în domeniul securităţii, în măsură să răspundă intereselor legitime ale Uniunii şi statelor partenere din regiune.

Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat statele partenere să continue procesele de implementare a reformelor convenite împreună cu Uniunea Europeană, esenţiale pentru a mobiliza beneficii concrete în favoarea cetăţenilor şi, în funcţie de nivelul de ambiţie definit în relaţiile proprii cu Uniunea Europeană, pentru a progresa pe calea realizării aspiraţiilor lor europene„, se arată în comunicat.

În cadrul reuniunii a fost abordată şi problema gestionării provocărilor comune generate de dezinformare şi de amplificarea acţiunilor hibride. În legătură cu acest aspect, preşedintele Iohannis s-a pronunţat pentru o consolidare a comunicării strategice şi pentru o implicare responsabilă a autorităţilor din statele partenere în scopul promovării beneficiilor reale ale parteneriatului pentru cetăţeni.

Citeste si Marcel Ciolacu: „Nu este oportună suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis”

Reuniunea liderilor din statele membre ale Uniunii Europene şi din statele partenere din Vecinătatea Estică a oferit prilejul pentru reafirmarea angajamentului comun faţă de valorile fundamentale şi obiectivele de consolidare a Parteneriatului Estic, precum şi pentru transmiterea unui mesaj de unitate şi solidaritate în contextul provocărilor regionale amplificate de epidemia COVID-19. În perspectiva Summitului planificat la începutul anului viitor, discuţiile au vizat fixarea liniilor strategice pentru dezvoltarea obiectivelor Parteneriatului Estic post-2020, dar şi evaluarea sprijinului concret al Uniunii Europene pentru gestionarea efectelor crizei COVID-19 şi a impactului asupra economiilor din regiune.

Consultările privind viitorul Parteneriatului Estic, lansate în perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au arătat un consens larg referitor la consolidarea pe mai departe a acestei iniţiative de succes, precum şi cu privire la rolul important al rezultatelor generate de aceasta, în beneficiul cetăţenilor din statele partenere, subliniază Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul consistent acordat de către România pentru Republica Moldova şi Ucraina în vederea combaterii efectelor pandemiei de coronavirus. Acesta a constat în sume de 3,5 milioane de euro, respectiv de 1,75 milioane de euro, precum şi în trimiterea de personal medical către aceste două state.