Preşedintele Iohannis, anunţ despre acţiunile Rusiei de la Marea Neagră: Trebuie să mărim vigilenţa. Situaţia e îngrijorătoare.

Klaus Iohannis a vorbit despre situaţia îngrijorătoare de la Marea Neagră, la Summitul-ului B9 la care participă preşedintele american Joe Biden.

10 mai 2021, 19:00
Preşedintele Iohannis, anunţ despre acţiunile Rusiei de la Marea Neagră: Trebuie să mărim vigilenţa. Situaţia e îngrijorătoare.

Preşedintele Iohannis, anunţ despre acţiunile Rusiei de la Marea Neagră. Şeful statului susţine că situaţia este extrem de îngrijorătoare, iar ţara noastră este în permanenţă la curent cu tot ce se petrece.

Preşedintele Iohannis, anunţ despre acţiunile Rusiei de la Marea Neagră. Ce spune şeful statului

„Acţiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare şi contribuie la menţinerea unui accentuat climat de insecuritate. Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră, despre care am discutat pe larg, ne-a dovedit că trebuie să menţinem vigilenţa.

NATO trebuie să continue să îşi întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic în modul unitar şi coerent de la Marea Baltică la Marea Neagră. Am pledat inclusiv în discuţia cu preşedintele Biden pentru o creştere a prezenţei militare aliate inclusiv a SUA în România şi pe Flancul Estic.”, a declarat Klaus Iohannis.

Pe 22 aprilie, Rusia a ordonat comandamentului forţelor sale armate ca trupele să revină în bazele lor permanente, după exerciţiile militare aflate în desfăşurare în Crimeea şi Marea Neagră.

Citeşte şi: Manevră de ultimă oră a Rusiei privitoare la trupele din Crimeea şi de la Marea Neagră. Ministrul Apărării a ordonat întoarcerea la bază
„Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară. De aceea am decis să încheiem activităţile de inspectare în districtele militare de sud şi de vest„, frontaliere cu Ucraina, a declarat atunci ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat într-un comunicat, preluat de The Moscow Times.

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Şoigu sosise joi în Crimeea pentru a superviza faza activă a exerciţiilor militare, survolând la bordul unui elicopter zonele unde sunt desfăşurate trupele şi echipamentele militare care participă la manevre. El a verificat de asemenea stadiul de pregătire a unităţilor navale şi terestre, indică într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Exerciţiile, la care au participat inclusiv forţe ale flotelor ruse din Marea Caspică şi din Marea Neagră, au avut loc pe poligonul Opuk, circa 40 km distanţă de strâmtoarea Kerci, care leagă mările Neagră şi Azov.

Citeşte şi: Klaus Iohannis ar trebui să convoace CSAT pentru situaţia tensionată de la Marea Neagră. Avertismentul lui Mihai Fifor, fost ministru al Apărării: „Suntem doar la o aruncătură de băţ de butoiul cu pulbere”