Preşedintele Iohannis, la semnarea Tratatului franco-german: "Dacă funcţionează bine, UE funcţionează bine"

Publicat: Marţi, 22 Ianuarie 2019 06:31 // Actualizat: Marţi, 22 Ianuarie 2019 15:11 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi, la Aachen, în Germania, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, la invitaţia cancelarului Angela Merkel şi a preşedintelui francez, Emmanuel Macron.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că tratatul bilateral de colaborare întărită franco-germană semnat la Aachen este "foarte bun pentru coeziunea, pentru integritatea proiectului european". "Dacă parteneriatul franco-german funcţionează bine, atunci şi Uniunea Europeană funcţionează mai bine", a afirmat Iohannis.

"Dacă parteneriatul franco-german funcţionează bine, atunci şi Uniunea Europeană funcţionează mai bine. În acest sens, acest tratat de astăzi vine în continuarea tratatului care fusese încheiat în 1963, de către cancelarul federal Adenauer şi preşedintele de atunci al Republicii franceze De Gaulle. Este o evoluţie pe care eu o caracterizez ca fiind una foarte bună pentru Uniunea Europeană, foarte bună pentru relaţia dintre Franţa şi Germania şi sunt foarte bucuros şi foarte mulţumit că astăzi am putut să particip la acest eveniment, să reprezint România la acest eveniment care se va dovedi că are o valoare istorică deosebită", a declarat Iohannis, marţi, la Aachen, unde a participat la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german.

El a spus că este vorba de un tratat bilateral, foarte bun pentru coeziunea proiectului european.

"După părerea mea nu avem o situaţie în care revine în prim plan o discuţie a cercurilor concentrice sau a Europei celor două viteze. Nu. Este un tratat bilateral, deci manifestarea de azi nu a fost una esenţial de Uniunea Europeană, dar a fost una pentru viitorul Europei, iar acest tratat bilateral de colaborare întărită este foarte bun pentru coeziunea, pentru integritatea proiectului european. Deci nu cred că de aici se va reveni la acea discuţie pe mai multe viteze", a afirmat Iohannis.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în marja deplasării în Germania, şeful statului va avea şi o întâlnire cu militarii români care activează la baza militară NATO de la Geilenkirchen.

Semnarea Tratatului franco-german de către preşedintele francez şi cancelarul german va avea loc în Sala Încoronării a Primăriei oraşului Aachen.

Acest moment va fi precedat de alocuţiuni ale prim-ministrului landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, primarului oraşului Aachen, Marcel Philipp, preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi cancelarului Angela Merkel. Ulterior semnării documentului, vor susţine alocuţiuni preşedintele Klaus Iohannis, care reprezintă România în calitate de preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost menţionată de preşedintele Emmanuel Macron în discursul său de la Sorbona, intitulat "Iniţiativă pentru Europa", din septembrie 2017. Ulterior, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Emmanuel Macron au anunţat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declaraţie comună adoptată la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee de către preşedintele Charles de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat şi instituţionalizat reconcilierea franco-germană postbelică.

Tratatul de la Aachen îşi propune să completeze Tratatul de la Elysee, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergenţe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relaţiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI. Tratatul care se va semna la Aachen va întări legăturile dintre Germania şi Franţa, mai ales în domeniile economic, al politicii externe şi de securitate, educaţiei şi culturii, cercetării şi tehnologiei, schimbărilor climatice şi mediului, precum şi în materie de cooperare transfrontalieră şi la nivelul societăţii civile. Cele două ţări urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite şi democratice.

În cadrul noului tratat, cele două state îşi exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania şi Franţa aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generaţie în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Aachen Klaus Iohannis tratat franco-german
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7559
RON
22 Feb
noapte 2 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H