Preşedintele Iranului vrea să menţină acordul nuclear internaţional din 2015

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a cerut Japoniei şi altor ţări să facă eforturi pentru menţinerea acordului nuclear internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian, în cursul unor convorbiri avute la Tokyo cu premierul Shinzo Abe, potrivit AFP.

RomaniaTV.net
20 dec. 2019, 14:13
Preşedintele Iranului vrea să menţină acordul nuclear internaţional din 2015

Rouhani, care a devenit primul şef de stat iranian care vizitează Japonia din anul 2000, a reafirmat că Teheranul condamnă retragerea SUA din acordul nuclear de la Viena, în mai 2015.

‘Acordul nuclear este un acord extrem de important pentru Iran. De aceea, condamnăm cu tărie retragerea unilaterală şi iraţională a SUA’, a declarat preşedintele în cursul unor convorbiri cu premierul nipon.

Premierul japonez Abe este dispus să servească drept intermediar între SUA şi Iran, în contextul în care Japonia, un aliat al SUA, are în mod tradiţional relaţii amiabile cu Republica Islamică, pe care statul nipon s-a bazat mult timp în ce priveşte importurile de petrol, până când Washingtonul a reinstituit sancţiuni în urma retragerii Statelor Unite din acord, cu scopul de a afecta economia Iranului, informează Agerpres.

Premierul nipon a mai indicat vineri că se aşteaptă ca Iranul să ‘joace un rol constructiv pentru pacea şi stabilitatea în regiune şi să implementeze pe deplin acordul nuclear’.

În iunie, Abe a devenit primul premier japonez care a călătorit în Iran după 41 de ani, pentru se întâlni separat cu Rouhani şi cu liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei.

În acest an se împlinesc 90 de ani de la relaţii diplomatice între cele două ţări, informează Agerpres.

Abe spera ca vizita sa să poată ajuta la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, două petroliere, între care unul administrat de o companie japoneză, au fost atacate în Golful Oman chiar în cursul vizitei premierului nipon la Teheran, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor. SUA au învinuit Iranul pentru aceste atacuri, dar Teheranul a negat cu fermitate aceasta.