Preşedintele Israelului trimite mesaje de pace Iranului

Shimon Peres a adresat miercuri un mesaj de pace poporului iranian, cu ocazia unui discurs ţinut în Parlament, în ciuda deceniilor de animozitate între cele două ţări.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 20:25
Preşedintele Israelului trimite mesaje de pace Iranului

„Nu ne-am născut pentru a fi duşmani şi nu trebuie să trăim în duşmănie”, a afirmat Peres. „Să nu lăsăm ca drapelul ostilităţii să ne umbrească moştenirea istorică”, a adăugat el.

Israelul acuză de câţiva ani Iranul, pe care îl consideră principalul său duşman, că vrea să construiască arme nucleare sub acoperirea unui program civil, lucru negat de regimul de la Teheran.

Totodată, mesajul preşedintelui israelian vine să mai potolească zvonurile din ultimele săptămâni, privind un viitor atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene, zvon întreţinut şi declaraţiile unor lideri israelieni, precum şi de numeroase articole apărute în presa din străinătate.

Săptămâna trecută, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat „regimul” din Israel ca fiind o „tumoare periculoasă ce trebuie extirpată”, adăugând că Iranul este hotărât să susţin] orice grup care combate regimul sionist”.

Înainte de Revoluţia islamică din 1979, Israelul şi Iranul aveau relaţii strânse, în special în domeniul militar.