Preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat pe preşedintele Israelului în România. Invitaţia a fost acceptată

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o întrevedere bilaterală cu preşedintele Statului Israel, cu ocazia participării la Forumul liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului, care se desfăşoară, miercuri şi joi, la Ierusalim, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
21 ian. 2020, 15:59
Preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat pe preşedintele Israelului în România. Invitaţia a fost acceptată

„Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că va acorda în continuare o atenţie deosebită parteneriatului dintre România şi Statul Israel şi, în acest context, a adresat invitaţia ca preşedintele Statului Israel să efectueze o vizită în România, în acest an, invitaţie acceptată cu deosebită plăcere de preşedintele Rivlin”, precizează Administraţia Prezidenţială.
Întâlnirea dintre cei doi oficiali are loc în contextul în care cele două state împlinesc anul acesta 72 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte, bazate pe dialog politic şi bună colaborare, la care contribuie şi rolul deosebit al comunităţii israelienilor originari din România care trăiesc în Israel, arată Preşedinţia.
Subiectele abordate în cadrul întrevederii au vizat relaţia bilaterală dintre România şi Israel, demersurile ţării noastre în direcţia combaterii antisemitismului, xenofobiei şi intoleranţei, precum şi teme de interes comun de pe agenda regională şi internaţională.
„Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit omologului israelian pentru invitaţia de a participa la lucrările Forumului, reafirmând angajamentul ferm al României şi al său personal pentru combaterea antisemitismului, rasismului şi xenofobiei. Preşedintele României a evidenţiat relaţiile excelente cu Israelul, stat cu care ţara noastră are o relaţie cu caracter strategic, precum şi relaţiile politice foarte bune şi perspectivele de creştere a dimensiunii economice bilaterale”, precizează Administraţia Prezidenţială.

La rândul său, preşedintele israelian a evocat relaţiile apropiate ale Israelului cu România. „Nu trebuie să luăm avionul ca să ajungem în România, putem înota până acolo. Nu este o distanţă mare. Nu e un efort ca să ajungi în România. Putem să spunem că suntem foarte apropiaţi nu numai în privinţa istoriei, ci natura oamenilor este asemănătoare”, a mărturisit Reuven Rivlin. El a apreciat participarea României la condamnarea Holocaustului. „Nu luptăm numai împotriva antisemitismului, ci împotriva rasismului şi ştiu preocuparea şi că împărţim aceleaşi valori (…) pentru a educa. Nu putem lupta împotriva rasismului şi a urii fără cooperare şi cooperarea este foarte-foarte importantă”, a explicat preşedintele Israelului.
Înainte de întâlnirea cu preşedintele statului Israel, preşedintele român a scris în Cartea de onoare.
Din delegaţia care îl însoţeşte pe preşedintele Iohannis fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Sergiu Nistor, Andrei Muraru, Daniela Bârsan, Delia Dinu şi deputatul Silviu Vexler. De asemenea, este prezent şi ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga.
Preşedintele Iohannis efectuează până joi o vizită în Israel, cu prilejul participării la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau – „Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism”.
Miercuri, preşedintele Iohannis se va întâlni cu liderul Alianţei Albastru&Alb din Israel, Binyamin (Benny) Gantz, iar apoi va participa la dineul oficial oferit de preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, în onoarea şefilor de delegaţii prezenţi la Forumul liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului.
Forumul liderilor internaţionali, organizat de Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului (World Holocaust Forum Foundation), în cooperare cu Centrul de Comemorare a Holocaustului – Yad Vashem, are loc joi, la Ierusalim, sub auspiciile preşedintelui Statului Israel, Reuven Rivlin, şi se va concentra pe consolidarea angajamentului global faţă de memoria Holocaustului şi a luptei la nivel mondial împotriva antisemitismului şi a rasismului.
Administraţia Prezidenţială transmite că participarea preşedintelui Klaus Iohannis la acest forum internaţional se înscrie în seria demersurilor întreprinse de statul român în ceea ce priveşte consolidarea educaţiei despre Holocaust, prezervarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei, promovarea valorilor europene, a toleranţei, a respectului faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale.

Citeşte şi: Holocaustul în culori. Suferinţele de acum 75 de ani, aduse în prezent prin imagini tulburătoare FOTO