Klaus Iohannis a ajuns la Kiev. Preşedintele României se va vedea cu Volodimir Zelenski UPDATE

Președintele României, Klaus Iohannis, ar urma să meargă, în cursul zilei de astăzi, împreaună cu omologul lui, Emmanuel Macron, într-o vizită la Kiev.

16 iun. 2022, 09:15

UPDATE. Klaus Iohannis a ajuns în capitala Ucrainei joi dimineaţă, puţin după ora 10. „Azi, la Kiev, cu colegii mei europeni. Cancelarul Olaf Scholz, președinte Franţei EmmanuelMacron şi premierul Italiei Mario Draghi, să ne arătăm sprijinul puternic și solidaritatea deplină cu președintele Zelenski și poporul ucrainean. Această agresiune ilegală rusă trebuie să înceteze!„, a postat Klaus Iohannis pe Twitter, la scurt timp de la sosire.

Joi dimineaţă şi preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi au ajuns cu trenul la Kiev. Liderii vor avea convorbiri, urmate de o conferinţă de presă.

ŞTIREA INIŢIALĂ. La ora transmiterii acestei știri, niciuna dintre administrațiile, a României și a Franței, nu au confirmat informația. însă un parlamentar ucrainean a spus că Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul italian Mari Draghi și Klaus Iohannis sunt așteptați, joi, la Kiev.

Klaus Iohannis ar putea merge în vizită la Kiev

Totuși, în această dimineață, agențiile de presă Reuters și AFP au transmis că Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi s-au urcat împreună la bordul unui tren special cu destinaţia Kiev, relatează media italiene şi germane.

Citește și: Detaliul bizar din ținuta lui Emmanuel Macron la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Cu ce sacou „ciudat” a venit președintele Franței în România?! Explicația stilistului pentru rândul în plus de buzunare (FOTO) | EXCLUSIV

Liderii de stat s-au urcat la bordul acestui tren special în Polonia şi sunt aşteptaţi joi dimineaţă la Kiev, capitala Ucrainei, au transmis postul german de televiziune ZDF şi cotidianul italian La Repubblica, care a publicat o fotografie cu cei trei lideri în tren.

Macron, Scholz şi Draghi s-au reunit „noaptea trecută” la Rzeszow, oraş din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internaţional, după care şi-au continuat drumul spre Kiev, precizează ZDF.

„Cei trei mușchetari și d’Artagnan”

Un parlamentar din Ucraina a fost cel care a anunțat vizita celor patru lideri, pe care i-a numit cei trei mușcherari, iar pe Klaus Iohannis d’Artagnan.

„Cei trei mușchetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz și prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joia aceasta. Iar ca d’Artagnan, președintele României, Iohannis”, scrie pe Twitter, Oleksiy Goncharenko, membru al Parlamentului Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz va călători la Kiev împreună cu omologii săi din Franța și Italia, înainte de summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie, a relatat sâmbătă ziarul german Bild am Sonntag conform Reuters, care a a citat surse guvernamentale franceze și ucrainene.

La Kiev și în alte zone din Ucraina au fost deja în vizită, de la debutul războiului, și alți președinți și înalți oficiali europeni și americani. Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au mers în Ucraina. Liderii celor patru țări NATO au transmis un mesaj puternic, de sprijin politic și asistență militară.

Citește și: Iohannis, despre blocajul exportului de cereale din Ucraina: „România este hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluţionarea acestei chestiuni” / Macron, mesaj pentru liderii Europei în contextul războiului din Ucraina

De asemenea, ei au punctat investigațiile despre presupusele crime de război rusești, inclusiv masacrul civililor. Cei patru președinți au vizitat Borodyanka, unde au fost găsite dovezi ale atrocităților, după ce trupele ruse s-au retras, pentru a se concentra asupra estului țării.