Preşedintele Nigeriei trage un semnal de alarmă: „Armele furnizate de occident Ucrainei au început să apară în Africa”

Guvernul nigerian spune că armele furnizate din Vest către Ucraina au început să apară în regiunea Africii de Vest, în împrejurimile bazinului lacului Ciad.

05 dec. 2022, 10:56
Preşedintele Nigeriei trage un semnal de alarmă: „Armele furnizate de occident Ucrainei au început să apară în Africa”

Regiunea Lacului Ciad, o zonă integrată din punct de vedere economic și social în Africa Centrală și de Vest, se întinde între Camerun, Ciad, Niger și Nigeria. Buhari a declarat că situația care a sporit proliferarea armelor de calibru mic și a armelor ușoare a necesitat o redeșteptare a securității frontierelor țărilor din regiune.

Președintele Buhari a declarat că conflictul dintre Rusia și Ucraina și alte situații violente din regiunea Sahel din Africa de Vest au agravat terorismul Boko Haram în regiunea bazinului lacului Ciad. El a spus că, deși s-au făcut multe pentru a decima forța grupului terorist Boko Haram și a altor grupuri extremiste violente din regiune, amenințările teroriste persistă în continuare.

„Sunt bucuros să îi informez pe dragii mei frați că, în conformitate cu această decizie, MNJTF a desfășurat cu succes, de atunci, trei operațiuni majore: Ops’YANCIN TAFKI (I&II) și Ops Lake Sanity I, cu, cea de-a patra, Ops Lake Sanity II, fiind planificată. Următoarea fază a operațiunii va lua cunoștință de lecțiile învățate din exercițiile anterioare și va consolida în mod eficient câștigurile obținute de operațiunile precedente. Mă bucur să constat că, în timpul executării Ops Lake Sanity I, teroriștii care se regrupează în Insulele Lacului Ciad au fost decimați în mod eficient.

Cu toate acestea, trebuie afirmat că, în ciuda succeselor înregistrate de trupele curajoase ale MNJTF și a diferitelor operațiuni naționale în curs de desfășurare în regiune, amenințările teroriste încă pândesc în regiune.

Citeşte şi: O primă victorie a protestatarilor din Iran: procurorul general anunţă dizolvarea poliţiei moravurilor

În mod regretabil, situația din Sahel și războiul care face ravagii în Ucraina servesc drept surse majore de arme și luptători care întăresc rândurile teroriștilor din regiunea Lacului Ciad. O parte substanțială a armelor și munițiilor procurate pentru a executa războiul din Libia, continuă să ajungă în Regiunea Lacului Ciad și în alte părți ale Sahelului. Armele folosite pentru războiul din Ucraina și Rusia încep, de asemenea, să se filtreze în regiune.

Această circulație ilegală a armelor în regiune a sporit proliferarea armelor de calibru mic și a armelor ușoare, care continuă să amenințe pacea și securitatea noastră colectivă în regiune. Prin urmare, există nevoia urgentă de acțiuni de colaborare accelerată din partea agențiilor noastre de control al frontierelor și a altor servicii de securitate pentru a opri circulația tuturor armelor ilegale în regiune”, a declarat el, relatează publicația Sahara Reporters.

Președintele nigerian a declarat că guvernele din regiune trebuie să completeze eforturile în curs de desfășurare cu furnizarea de proiecte de dezvoltare durabilă, care, potrivit acestuia, ar face viața mai favorabilă pentru oameni și le-ar reda încrederea în stat.

„Prezența guvernului trebuie să se facă simțită în mod pozitiv în zonă pentru a restabili încrederea cetățenilor în capacitatea statului de a-i proteja și de a asigura infrastructura de bază pentru toți. Având în vedere cele de mai sus, punerea în aplicare a Strategiei regionale pentru stabilizarea, recuperarea și reziliența zonelor afectate de Boko Haram din regiune trebuie să câștige în continuare tracțiune fără întârziere”, a spus el.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Uragan de rachete din partea Rusiei, 46 de bombardamente numai în regiunea Herson