Preşedintele Parlamentului ungar: Nu regret acuzaţiile aduse Guvernului român

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a venit, marţi, în România, în ciuda recomandării făcute de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României de a-şi amâna vizita. La Târgu Mureş, Laszlo Kover a declarat că nu are de gând să-şi ceară scuze pentru afirmaţiile făcute la adresa Guvernului României şi că nu le regretă, relatează România TV. El a arătat că vizita sa nu are legătură cu reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef şi s-a declarat convins că după alegeri "apele se vor linişti" între România şi Ungaria.

RomaniaTV.net
05 iun. 2012, 10:58
Preşedintele Parlamentului ungar: Nu regret acuzaţiile aduse Guvernului român

Întrebat de jurnalişti dacă regretă declaraţiile în care acuza Guvernul României de „comportament neprietenos, necivilizat şi barbar”, Laszlo Kover a spus că nu are de ce. Mai mult, el a arătat că nu-şi va cere scuze aşa cum a cerut premierul român Victor Ponta. 

„Sper să treacă orice teamă şi să-i înmormântăm osemintele lui Nyiro Jozsef şi tot ce ne-am spus unii altora să uităm”, a spus preşedintele Parlamentului Ungariei, potrivit România TV.

Kover Laszlo a afirmat că vizita sa de marţi nu are legătură cu reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef.

Nu sunt aici pentru a discuta despre reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef. Sunt convins că după alegeri apele se vor linişti şi vom ajunge iar la relaţiile pe care le-am avut cu fostul guvern din România„, a spus Kover, precizând că mai multe declaraţii va face marţi, la ora 19.00, într-o conferinţă de presă pe care o va susţine la Târgu Mureş, scrie Mediafax.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, face, începând de marţi, o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este.

Aeronava Wizz Air în care se afla preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a aterizat pe Aeroportul din Târgu Mureş în jurul orei 13.45, având o întârziere de aproape o jumătate de oră.

Potrivit vicepreşedintelui PCM Kiss Istvan, programul propus pentru vizita lui Kover Laszlo în judeţul Mureş include, marţi, localităţile Acăţari, Păsăreni, Găleşti, Miercurea Niraj, unde va sta câte zece minute sau un sfert de oră. Kover se va opri să mănânce la Hodoşa, în satul Sâmbriaş, iar apoi, de la ora 16.00, va merge, tot pentru puţin timp, în Eremitu, Sovata, Bălăuşeri, Sighişoara, de unde se va întoarce prin Livezeni la Târgu Mureş.

Kover urmează să participe, marţi seară, după ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM pentru Târgu Mureş, când se aşteaptă să facă şi declaraţii de presă. Marţi seară, acesta se va îndrepta spre Odorheiu Secuiesc, la ora 22.00.

Miercuri, Kover ar urma să fie prezent în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc (Harghita) şi în Covasna, iar joi – ultima zi programată pentru această vizită – în Sălaj şi Satu Mare, a spus Kiss Istvan.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, îi adresaseră o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi „utilă” amânarea vizitei acestuia „pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal”şi că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” acestuia.