Revoluţie în Venezuela. Preşedintele Parlamentului se autoproclamă preşedintele al ţării VIDEO UPDATE

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri "preşedintele în exerciţiu" al ţării în faţa a mii de susţinători reuniţi la Caracas. Imediat, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat că îl recunoaşte oficial ca preşedinte interimar al Venezuelei, relatează AFP, DPA şi Reuters, preluate de Agerpres. Pe străzile din Caracas au loc ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine ale preşedintelui Nicolas Maduro. 

RomaniaTV.net
23 ian. 2019, 20:10
Revoluţie în Venezuela. Preşedintele Parlamentului se autoproclamă preşedintele al ţării VIDEO UPDATE

UPDATE Ciocniri între forţele de ordine şi partizani ai opoziţiei s-au produs miercuri la Caracas, după o manifestaţie în care preşedintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar la Venezuelei, au informat corespondenţi ai agenţiei France Presse.

Violenţele s-au produs când zeci de opozanţi au blocat o arteră principală din cartierul Altamira, într-o suburbie selectă a capitalei Caracas. Membrii ai Gărzii Naţionale au încercat atunci să-i împrăştie făcând uz în special de gaze lacrimogene.

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat miercuri că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite, după ce Donald Trump l-a recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar, relatează AFP.

„Am decis să rup relaţiile diplomatice şi politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici există demnitate!”, a declarat Nicolas Maduro care le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi ţara.

_______

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus Juan Guaido de la tribună.

Într-un comunicat, preşedintele american Donald Trump a transmis că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, amplificându-şi presiunea asupra preşedintelui Nicolas Maduro.

Trump a spus că se va folosi „de întreaga forţă economică şi diplomatică a Statelor Unite pentru a face presiune pentru restaurarea democraţiei în Venezuela” şi a încurajat şi alte guverne din Emisfera Vestică să îl recunoască de asemenea pe Guaido.

La rândul său, Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, cu sediul la Washington, l-a felicitat pe Juan Guaido.

„Îl felicităm pe Juan Guaido, preşedintele în exerciţiu al Venezuelei. El are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară”, a scris pe Twitter Luis Almagro, care a spus încă de acum câteva zile că îl consideră pe liderul opoziţiei din Venezuela ca „preşedinte interimar” al ţării.

Juan Guaido, inginer din industrie, în vârstă de 35 de ani, a devenit rapid chipul opoziţiei venezuelene când a preluat la 5 ianuarie preşedinţia Parlamentului, singura instituţie care nu este sub controlul regimului Maduro.

Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de preşedinte al Venezuelei pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională. 

Brazilia, Columbia, Peru şi Canada îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei

Brazilia, Columbia, Peru şi Canada au anunţat miercuri că îl recunosc pe opozantul Juan Guaido, preşedinte al parlamentului de la Caracas controlat de opoziţie, ca preşedinte interimar al Venezuelei, relatează AFP.

„Brazilia îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei. Brazilia va susţine politic şi economic procesul de tranziţie pentru ca democraţia şi pacea socială să revină în Venezuela”, a scris printre altele Ministerul de Externe al ţării într-un comunicat reluat de preşedinte Jair Bolsonaro pe Twitter.