Preşedintele Poloniei critică UE pentru că nu este destul de solidară cu ţările din Europa de Est

Uniunea Europeană manifestă "prea puțină solidaritate" față de țările membre din Europa Centrală și de Est, este de părere președintele Poloniei, Andrzej Duda, într-un interviu difuzat duminică de agenția de presă locală PAP, citată de AFP, potrivit Agerpres.

24 apr. 2016, 14:39
Preşedintele Poloniei critică UE pentru că nu este destul de solidară cu ţările din Europa de Est

Declarația sa intervine în contextul în care Polonia însăși a fost criticată pentru lipsă de solidaritate față de UE pentru refuzul de a primi o parte din refugiații care vin în număr mare în Europa din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

„UE trebuie să fie mult mai hotărâtă. UE este puternică, dar slăbiciunea la nivel deciziilor este chiar problema sa astăzi. Poate că aceasta vine din faptul că UE, în general, manifestă prea puțină solidaritate”, a declarat șeful statului provenit din partidul conservator la putere în Polonia, Lege și Justiție (PiS).

„Nu există suficientă solidaritate în ce privește înțelegerea situației noastre, din așa-numitele țări din Europa Centrala și de Est. Altfel spus, țări care au intrat relativ recent în UE și care încearcă să ajungă din urmă țările bogate din Occident, or noi căutăm să ridicăm nivelul de viață pentru ca tinerii să nu fie obligați să caute un loc de muncă în afara țării pentru un salariu decent, care să le permită un mod de trai normal”, a explicat Duda, potrivit Agerpres.

Este vorba înainte de toate de „chestiuni importante pentru suveranitatea statelor, cum ar fi politica energetica și cea a materiilor prime”, a adăugat el, într-o aluzie aparentă la gazoductul Nord Stream, care transportă via Marea Baltică gaze rusești spre Europa de Vest, nepopular la Varșovia, și politica Bruxellesului vizând reducerea utilizării cărbunelui.

Citeşte şi Obama va cere Germaniei să contribuie cu efective militare în estul Europei, inclusiv în România

Cu toate acestea, președintele Duda asigură că atât pentru el, cât și pentru „marea majoritate a polonezilor, UE are o valoare imensă”.

„Sunt adeptul unei UE ca o uniune de state națiuni care cooperează în special în domeniul economic, fără o ingerință în chestiuni care ar trebui să rămână de domeniul suveranității naționale”, a spus el.

De la venirea Legii și Justiție la putere, relațiile între Polonia și instituțiile europene — Comisia, Parlamentul, precum și Consiliul — traversează o perioadă de răcire, în urma mai multor reforme controversate angajate de Varșovia, care afectează în special Tribunalul Constituțional și mass-media publice.