Președintele Poloniei, Andrzej Duda, liniștește Europa: „A fost un incident izolat. Nimic nu indică faptul că vor urma și altele”

După ce o rachetă a explodat în Polonia, eveniment în urma căruia doi oameni au fost uciși, în social media au apărut tot felul de scenarii apocaliptice: începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, conflictul nuclear etc. Pentru a calma spiritele, Andrzej Duda, președintele de la Varșovia, a oferit o primă reacție. 

16 nov. 2022, 09:40
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, liniștește Europa: „A fost un incident izolat. Nimic nu indică faptul că vor urma și altele”

După incidentul de marți seara, Andzej Duda a făcut apel la calm și al verificarea faptelor, până la stabilirea unor concluzii.

„Știm că azi toată ziua (ieri, n.r.) Rusia a atacat Ucraina cu rachete, dar nu avem în acest moment dovezi concludente cu privire la cine a lansat această rachetă.

Cel mai probabil, a fost o rachetă de fabricație rusească, dar totul este încă sub investigație în acest moment.

Vreau să asigur pe toată lumea că lucrăm într-un mod foarte calm, foarte atent, nu luăm decizii pripite și rog pe toată lumea să rămână calmă. Soldații polonezi sunt la fața locului, avem sprijinul aliaților și toate angajamentele față de noi sunt în vigoare.

Până în acest punct, putem spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un incident izolat. Nimic nu indică faptul că vor urma și altele”, a declarat președintele Poloniei, potrivit presei internaționale.

 

Mobilizare masivă la nivelul NATO

 

Jens Stoltenberg, șeful alianței militare, a anunțat că va organiza miercuri, 16 noiembrie, o reuniune de urgență cu ambasadorii statelor membre, în urma evenimentului nefericit din Polonia.

La rândul său, președintele Joe Biden l-a asigurat pe președintele Andrzej Duda că NATO va susține Polonia, iar SUA va oferi asistenţă pe durata investigaţiei în cazul incidentului produs în sud-estul ţării europene.

În plus, potrvit primelor informații, rachetele din Polonia nu ar aparține Rusiei. Militarii lui Volodimir Zelenski le-ar fi lansat, de fapt, potrivit oficialilor din SUA.

Doi oameni au murit în Polonia, după ce rachetele suspecte au ajuns pe teritoriul statului NATO.

Momentan, nu se pune problema activării Articolului 5 al Alianței. În schimb, se vorbește mai mult despre Articolul 4, care prevede: „Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre Părţi”.