Președintele PSD Rep. Moldova cere unirea Basarabiei cu România: „Totul depinde de viitoarele alegeri. Frații noștri români sunt partenerul numărul 1″ (VIDEO)

La opt decenii de când Rusia a rupt Basarabia din România, în Republica Moldova se pune din nou problema reunirii. Ion Sula, președintele Partidului Social Democrat European (PSDE, fostul PSD), crede că acest lucru este posibil. 

22 nov. 2022, 21:46
Președintele PSD Rep. Moldova cere unirea Basarabiei cu România: „Totul depinde de viitoarele alegeri. Frații noștri români sunt partenerul numărul 1″ (VIDEO)

Republica Moldova ar putea redeveni parte a României, crede Ion Sula, președintele PSD. Astfel, și integrarea în UE, NATO și aderarea la Schengen ar putea fi garantată, a mai precizat politicianul.

„Noi rămânem foarte izolați și trebuie să ne punem întrebarea ‘ce facem mai departe?’ (…)

După mine, există două căi. Una mai lungă, una mai scurtă. Zece ani cred că e o variantă optimistă pentru Republica Moldova. Trebuie să ieșim din situația în care ne aflăm acum. Dacă ar fi voință politică, cea mai scurtă cale ar fi unirea. Unirea se face prin vot.

Dar până atunci, trebuie să ne amintim că Guvernul Filip a semnat în 2018 cu Guvernul României un acord numit ‘Unire prin Infrastructură’. Acțiunile pe care le facem în raport cu România, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni, energia electrică, ce astăzi datorită fraților noștri din România o avem fiecare, 90%, o avem datorită acestui program. Noi, spre exemplu, respectăm spațiul cultural, identitatea noastră, pe care trebuie să o continuăm pe partea economică. Ne mișcăm destul de bine acum. Partenerul comercial numărul 1 al Republicii Moldova este România și cred că unul dintre cel mai substanțial suport care vine din afară vine din partea României.

Eu cred că aici e legat de voința politică și de voturile din Parlament. Trebuie să ai două treimi, deci 68 de voturi care-și doresc acest lucru. Parlamentul nu-l avem, momentan.

Eu cred că totul depinde de viitoarele alegeri. Dacă alegătorul din Rep. Moldova va vota partide care sunt pro-unioniste și să accepte și partea română. România a fost mereu deschisă, din câte știu eu”, a declarat liderul social-democrat.

 

Unirea Rep. Moldova cu România, un proiect care încă stă în picioare

 

Legat de problema Transnistriei, politicianul moldovean a preferat să rămână cu picioarele pe pământ să recunoască faptul că teritoriul de peste Nistru este controlat de ruși, deci nu va putea fi cooptat în „România Mare”.

„Hotarul e pe Nistru, asta e situația. Cunoaștem statutul la momentul actual (…) E mult de discutat… Teoretic, există două variante, una ar fi aceasta”, a mai declarat liderul PSD.

În Rep. Moldova au început să apară din ce în ce mai multe partide care susțin unirea cu România. Inclusiv AUR s-a extins peste Prut.

În ultimul an, pe fondul conflictului din Ucraina, reunirea a fost un subiect din ce în ce mai discutat în spațiul public, în ambele state. Mai mult, piesa „Trenulețul”, a celor de la Zdob și Zdub, care a făcut senzație la Eurovision, a emoționat românii și moldovenii, fiind astfel reactivat scenariul unionist în mentalul colectiv.