Preşedintele Stratfor avertizează România: Rusia practică un imperialism comercial pentru a controla regiunea

Preşedintele Stratfor, aflat în vizită oficială la Bucureşti la 22 mai, a publicat o amplă analiză a rolului pe care îl are ţara noastră în conflictul rece dintre SUA şi Rusia, în contextul tensiunilor din Ucraina.

RomaniaTV.net
28 mai 2014, 11:06
Preşedintele Stratfor avertizează România: Rusia practică un imperialism comercial pentru a controla regiunea

Preşedintele Stratfor, George Friedman, în analiza sa „Zone de frontieră: Primele mişcări în România”, susţine că Moscova face jocurile în regiune bazându-se mai ales pe exporturile de energie spre Europa.

„Nu există o alternativă simplă la energia Rusiei, dar se poate realiza o combinaţie, din mai multe surse, care să nu înlocuiască neapărat partea rusească, dar măcar să îi slăbească puterea. România are energie şi alte resurse pentru a contribui la această alternativă (…). Dar nu este atât de simplu pe cât pare. România are o reputaţie proastă în străinătate din cauza lipsei de seriozitate şi a birocraţiei”, arată George Friedman.

Preşedintele Stratfor mai explică şi motivul pentru care România este atât de importantă din punct de vedere geostrategic pentru Rusia.

„Oricare ar fi fost primele intenţii ale americanilor, acum ei îşi dau seama că ameninţarea rusească în Ucraina este permanentă şi că orice se va întâmpla în Ucraina, se va extinde în ţări precum România. Iar România este importantă pentru Rusia din două motive. În primul rând, România se află la Marea Neagră, şi Marea Neagră este accesul maritim sudic al Rusiei către lume”, explică Friedman.

Preşedintele Stratfor, George Friedman, mai avertizează România asupra imperialismului comercial practicat de Rusia.

„Ruşii sunt experţi în folosirea Gazprom şi a subsidiarelor sale, precum şi a altor companii energetice ruseşti, pentru a cumpăra şi investi în România şi în companiile regionale. Afacerile sunt întotdeauna atractive pentru ambele părţi, din punct de vedere economic, dar, de asemenea, plasează Rusia în poziţia de a controla politica energetică şi dinamica politică. Asta este ceea ce eu numesc imperialism comercial: folosirea contractelor, mai ales pe cele din energie, pentru a crea blocaje în sistemul politic atunci când interesele ruşilor sunt ameninţate”, susţine preşedintele Stratfor.