Președintele Tadjikistanului cere populaţiei să își facă provizii. Ce pericol îi paște pe locuitori: „Fiecare familie ar trebui să aibă până la doi ani de rezerve alimentare”

Tadjikistan este una dintre cele mai sărace țări din Asia Centrală, fiind foarte afectată la nivel alimentar de schimbările climatice. Președintele țării a cerut ca populația să își facă provizii.

29 ian. 2024, 16:49
Președintele Tadjikistanului cere populaţiei să își facă provizii. Ce pericol îi paște pe locuitori: „Fiecare familie ar trebui să aibă până la doi ani de rezerve alimentare”
Preşedintele Tadjikistanului cere populaţiei să își facă provizii. Ce pericol îi paște pe locuitori: „Fiecare familie ar trebui să aibă până la doi ani de rezerve alimentare”

În contextul pericolelor climatice, președintele Tadjikistanului a făcut apel la populaţie să îşi facă provizii alimentare. Această ţară săracă din Asia Centrală este una dintre cele mai vulnerabile la dereglările climei şi deja afectată de problemele de subnutriţie.

Citește și: Comportamentul lui Putin ridică noi semne de întrebare cu privire la sănătatea sa. Liderul de la Kremlin îşi mişcă necontrolat picioarele, gestul l-a surprins şi pe preşedintele din Tadjikistan VIDEO

Președintele Tadjikistanului cere populaţiei să își facă provizii

Șeful statului este de părere că locuitorii ar trebui să aibă rezerve alimentare pentru cel puțin doi ani.

Fiecare familie ar trebui să aibă până la doi ani de rezerve alimentare. Din cauza schimbărilor climatice şi a încălzirii, situaţia socio-economică a lumii se deteriorează, populaţia este în creştere, la fel ca nevoile alimentare”, a declarat președintele Emomali Rahmon, într-un discurs publicat duminică de administraţia prezidenţială în onoarea unei sărbători tradiţionale tadjice.

Președintele a făcut apel la populație să facă tot posibilul pentru „a proteja siguranţa alimentară a ţării”. În pofida progreselor înregistrate, rata de malnutriţie din Tadjikistan este cea mai ridicată din Asia Centrală, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM) al Naţiunilor Unite, 30% din populaţia de circa 9 milioane de locuitori suferind de subnutriţie.

Rahmon, care se află la putere fără întrerupere de la destrămarea URSS, i-a îndemnat pe concetăţeni să „ecologizeze ţara”, să „muncească din greu” şi să „utilizeze eficace apa şi pământul”, scrie Agerpres. În această ţară muntoasă, cu o economie fragilă, agricultura este vitală dar, ca şi în restul Asiei Centrale, solul se deteriorează, iar resursele de apă se diminuează, în special ca urmare a schimbărilor climatice.

De asemenea, Tadjikistanului, ca cea mai săracă dintre cele 15 foste republici sovietice depinde, potrivit Băncii Mondiale, de importuri şi rămâne vulnerabilă la şocurile externe, cum ar fi războiul din Ucraina, în timp ce Rusia continuă să fie principalul partener economic şi militar al țării. Și deși țara este săracă iar alimentele puține, preşedintele Rahmon este întâmpinat în mod regulat cu munţi de fructe în deplasările sale prin ţară.

Citește și: S-a dat ordin: țara în care se interzice muzica la nunți