Băsescu: M-a surprins angrenarea SIE în lupta politică. Comunicatul Serviciului conţine neadevăruri

Președintele Traian Băsescu a declarat afirmaţiile Meleşcanu legate de scandalul ofiţerului acoperit reprezintă o dezinformare deoarece el nu a cerut SIE lista cu ofiţerii acoperiţi, ci doar pe cei din Guvern, iar legea SIE prevede că nu este interzisă deconspirarea identităţii ofiţerilor în rezervă, ci doar a surselor lor. De asemenea, şeful statului s-a declarat surprins de faptul că SIE este angrenat în lupta politică, menţionând că sunt "neadevăruri" în comunicatul transmis presei marţi de acest Serviciu. 

15 oct. 2014, 14:17
Băsescu: M-a surprins angrenarea SIE în lupta politică. Comunicatul Serviciului conţine neadevăruri

„Am luat notă de comunicatul SIE de ieri şi trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa politică a serviciului, pentru mine este o enigmă uriaşă de ce au făcut-o„, a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, comunicatul SIE conţine neadevăruri, cum este cel că nu era necesar avizul CSAT pentru Ordonanţa privind secretele.

În comunicatul SIE sunt neadevăruri şi cel mai important este cel legat de faptul că nu era necesar avizul CSAT pentru a scoate HG 223/2013. Îi rog să ia notă de L 182/2002 care la articolul 14 spune că CSAT asigură coordonarea la nivel naţional a informaţiilor clasificate. H 223 care clasifica activităţţile SIE ca secrete de stat face parte din programul de asigurare al secretului de stat. Cum poţi să coordonezi ceva dacă nu ţi se aduce la avizare? Acea hotărâre care clasifica secretele de stat în activitatea SIE trebuia să primească avizul CSAT. Legea CSAT spune că proiectele de acte normative iniţiate de Guvern privind securitatea naţională se avizează de CSAT. Din păcate, SIE a susţinut punctele de vedere ale lui Meleşcanu, că ei pot încălca legea„, a spus Băsescu, menţionând că invită Serviciul să ia notă de prevederile legale potrivit cărora este necesar aviz din partea CSAT pentru astfel de reglementări.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

-După emisiunea de la Realitatea TV am observat o avalanşă de comentarii care de care mai avizate, dar majoritatea având ca destinaţie publicul larg care să fie păcălit. Mă văd nevoit să fac unele clarificări, vizavi de afirmaţiile unor oameni ce trec ca avizaţi. Vreau să clarific fatul că în conformitate cu L182/2002, preşedintele are acces la informaţii secret de stat, iar preşedintelui nu i se pot refuza aceste informaţii.

-Probabil dl. Meleşcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Eu ştiu că situaţia lui este dificilă pentru că a creat un precedent de neacceptat în relaţia dintre un servicu secret şi preşedintele României căruia nu-i poţi refuza o informaţie pe care o deţii, cu atât mai mult cu cât informaţia mi-era utilă petru că era vorba de Guvern.

-Incorectitudinea lui este probată şi de adresa sa din 08.11.2013 când mă adresam dl. director cu solicitarea: „Vă rog să mă informaţi dacă în Guvernul României sunt persoane care au fost încadrate după 1990 ca ofiţeri acoperiţi ai SIE şi vă rog să precizaţi perioada şi dacă au fost specializaţi într-un anume domeniu.”

-Dl. Ponta a fost un profitor care şi-a făcut rost de participarea la câteva mese rotunde de 2-3 zile pe care le-a intitulat în CV-ul său drept cursuri ce au fost posibile şi cu sprijinul SIE. Nu am cerut niciodată o listă a ofiţerilor acoperiţi. Pe mine mă interesează informaţia, nu cine o culege. Dl. Meleşcanu a dezinformat.

-În legea 1/1998, care este legea SIE, la articolul 10 spune că: „Sursele de informaţii, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nici o împrejurare.” Sursele, nu foştii ofiţeri, adică cel de la care ofiţerul culege informaţiile. Articolul 10 nu se referă la personal, ci la sursele de informaţii. Niciodată nu am întrebat de sursele de informaţii. Dl. Meleşcanu îşi justifică refuzul prin acest articol, ceea ce mă face să pun sub semnul întrebării capacitatea domniei sale ca jurist. Sunt două neadevăruri pe care le-a lansat în spaţiul public: că i-am cerut lista cu toţi ofiţerii acoperiţi şi cea legată de articolul 10, alineatul 2.

-Am luat notă de comunicatul SIE de ieri şi trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa politică a serviciului, pentru mine este o enigmă uriaşă de ce au făcut-o. În comunicatul SIE sunt neadevăruri şi cel mai important este cel legat de faptul că nu era necesar avizul CSAT pentru a scoate HG 223/2013. Îi rog să ia notă de L 182/2002 care la articolul 14 spune că CSAT asigură coordonarea la nivel naţional a informaţiilor clasificate. H 223 care clasifica activităţile SIE ca secrete de stat face parte din programul de asigurare al secretului de stat. Cum poţi să coordonezi ceva dacă nu ţi se aduce la avizare? Acea hotărâre care clasifica secretele de stat în activitatea SIE trebuia să primească avizul CSAT. Legea CSAT spune că proiectele de acte normative iniţiate de Guvern privind securitatea naţională se avizează de CSAT.

-Din păcate, SIE a susţinut punctele de vedere ale lui Meleşcanu, că ei pot încălca legea.

-Venind la dl. Ponta. Tot în Legea 182 pe care diverşi politicieni şi foşti şefi de servicii o ventilează pe la TV, la articolul 3 se spune: „Nici o prevedere a prezentei legi nu va putea fi limitată în sensul limitării accesului la informaţii de interese public sau a încălcării Constituţiei”. Nu se pot secretiza informaţii prin care se ignoră Constituţia sau sunt ascunse informaţii de interes public. Oare este de interes public dacă primul-ministru a fost ofiţer acoperit? Eu zic că da.

-Articolul 4 din aceeaşi lege: „Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor îns copul ascunderii încălcării legii, a informaţiilor de interes public”. Nu-ţi dă voie legea să clasifici astfel de informaţii. Este o încălcare a Constituţiei utilizarea ca ofiţer a unui procuror? Răspunsul meu este „da”. Este de interes public dacă un ministru sau chiar premier a fost ofiţer al unui setrviciu de informaţii? Da. Meleşcanu a târâit după interesele sale şi ale premierului un serviciu excepţional, unul dintre cele mai bune din lume. Păcat că un om politic cel puţin neinspirat a participat la un demers care a pus serviciul într-o situaţie foarte proastă.

-Articolul 80 din Constituţie: Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei.

-Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat în SIE care să meargă la seminarii pe afară. Nu a fost trimis în nicio misiune că nu poţi trimite un om necopt. A fost un fripturist cum au fost mulţi la acea vreme, cum a fost mare şi foamea serviciilor de a-şi organiza structuri pentru că se prăbuşise tot sistemul anterior revoluţiei.

-Articolul 130 din Constituţia din 1991: „Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie sau privată cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”. Nu mi s-a părut că la SIE e vreo funcţie didactică. Acolo e şcoală înaltă, dar nu didactică.

-În legea SIE, Legea 1/1998, nu există nici un articol prin care să se ceară secretizarea rezerviştilor. Ei pot să nu-şi decline calitatea de rezervist al SIE, dar niciodată legea nu interzice să spună că au fost acoperiţi sau au lucrat la SIE. Ce nu au voie să facă rezerviştii: nu au voie să divulge secrete ale activităţii din serviciu. Acest lucru le este interzis. Îmi pare aproape, au dus conţinutul comunicatului către ridicol, justificând HG 223 că 70 de foşti ofiţeri s-au autodivulgat. Era dreptul lor ca rezervişti să-şi treacă în CV că au fost rezervişti sau nu. Le era interzis doar să-şi povestească amintirile din timpul serviciului. În 2013, Meleşcanu şi Ponta au scos HG 223 prin care secretizează şi rezerviştii. Slavă Domnului că nu sunt femeile de serviciu la secrete de stat.

-Deşi legea spune că este interzis să se facă publice acitivităţile SIE, prin HG 223/2013 care a extins nivelul de secretizare şi la rezervişti, se fac cunoscute public un număr mare de activităţi ale SIE. Toate acestea se fac datorită jocului politic între dl. Meleşcanu şi dl. Ponta care să secretizeze faptul că dl. Ponta a fost în mod ilegal ofiţer al SIE, unde nu a fost decât un profitor. A participat la cteva seminarii pe care le-a trecut în CV drept cursuri.

-Nu consider cel mai grav incident faptul că dl. Ponta a încălcat Constituţia. Cel mai grav este că un şef de serviciu a refuzat o infomaţie şefului statului. E un precedent care nu trebuie tolerat. El s-a prevalat de povestea cu sursele şi cu punctul c-4 din HG 223/2013. Or fi făcut-o, poate e scris şi prin regulamentele domniilor lor, dar nici un regulament sau hotărâre nu pot fi mai puternice decât legea. Ei au adăugat la lege.

-Legea interzice divulgarea activităţilor şi a personalului SIE. Nu se referă la rezervişti. În ceea ce mă priveşte, aş vrea să dau puţin timpul înapoi. Unii au spus că dau în Ponta ca să câştige Udrea. E o fabulaţie! Nimeni nu m-ar fi iertat dacă Ponta iese preşedinte şi peste câţiva ani, în urma unui proces SIE ar fi obligat să dea informaţia oficială. Ce s-ar întâmpla cu dânsul în funcţie? Unde ar fi România şi cum ar arăta? Este un secret pe care SIE nu-l poate ascunde la solicitarea instanţelor pentru că s-au încălcat prea multe legi, inclusiv Constituţia prin racolarea lui ca ofiţer când era şi procuror. Dacă un astfel de incident ar fi apărut în timpul mandatului dl. Ponta, probabil o ţară întreagă mi-ar fi spus că am fost în înţelegere cu Ponta. Eu vă spun că nu am nici o înţelegere cu nimeni. Nici cu Ponta, nici cu Johannis.

-Am tras semnalul de alarmă cu luni de zile înainte. Am avertizat repetat că printre cei care se prefigurau drept candidaţi, unul a fost ofiţer acoperit. Eu sunt convins că dacă Ponta nu ar fi fost în situaţia de a fi încălcat Constituţia, ar fi recunoscut că a avut şi el o perioadă când a profitat de acest statut. Faptul că a încălcat Constituţia l-a determinat şi pe el, şi pe directorul Serviciului să intre într-un joc politic pentru acoperirea unei ilegalităţi. Am făcut repetate apeluri ca incidentul să fie rezolvat înainte de campanie.

-Ar fi bine ca Ponta să recunoască pentru că îi va lăsa mîinile libere de o minciună spusă în tandem cu alţii.

-Dacă am fi avut un control parlamentar corect, nu s-ar fi ajuns aici. Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab. Aş îndrăzni să spun că pare că acest control este invers. În timpul meu, s-a investit enorm în forţa serviciilor de a-şi face misiunea. Soluţiile de control ale serviciilor sunt mult prea slabe faţă de forţa pe care serviciile o au.

-Nu cumva să ajungem în situaţia în care serviciile ar putea controla guvernul sau o comisie parlamentară. Este în natura, în sângele oricărui serviciu să-şi extindă capacitatea de control. Este în firea lor, uitaţi-vă şi în SUA şi în alte ţări.

-Nu consider că suntem într-o situaţie critică, însă o spun public că serviciile au devenit extrem de puternice şi de performante şi tentaţia lor este să acapareze cât mai mult control. După prezidenţiale să se gândească un sistem mult mai complex de control al serviciilor. Acest lucru îl voi lăsa şi pe notiţă celui care va veni după mine. Este un semnal nu de alarmă, ci de ceea ce trebuie făcut.

-Misiunea mea a fost să le fac foarte puternice, misiunea următorului este să le controleze. Trebuie prevenită orice tentaţie a unui serviciu secret de a intra în jocuri politice pentru că atunci intră cu toată forţa.

-M-am dus la SIE după consumarea corespondenţei ce a durat câteva săptămâni şi am spus în colegiul de conducere al SIE de incident şi i-am asigurat că la momentul pe care îl voi considera potrivit, îl voi face public. Un asemenea incident nu poate să se repete. Poate fi un preşedinte abuziv care să ceară toţi acoperiţii, iar atunci şeful SIE trebuie să meargă la comisia parlamentară de control. Dar când cer pentru Guvern, că eu semnez decretele de numire, nu e de tolerat ascunderea secretului faţă de preşedinte.

-Serviciul s-a implicat ieri, probabil o anchetă a Parchetului Militar va trebui făcută, pentru că şi în 1997 Constituţia interzicea procurorilor să aibă alte activităţi în afară de învăţământ.

-Ilegalităţi pot face oriunde, dar nu în România. În ţara de origine, serviciile secrete din toată lumea respectă legile.

Traian Băsescu face noi declaraţii de presă după ce, luni seara, a dezvăluit, într-o emisiune TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001, fapt care explică ”propulsarea” acestuia la Parchetul General. ‘Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997 – 2001 a fost ofiţer acoperit al SIE (…). A fost ofiţer SIE, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General’, a afirmat şeful statului, la Realitatea TV.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu a UITAT la Realitatea DOSARUL ROŞU: „Grav incident de securitate. TREBUIE SĂ DEMISIONEZE”

La rândul său, premierul Victor Ponta a calificat drept ‘minciuni’ afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu. ‘După ce am terminat Facultatea de Drept, în 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării. Mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi o voi face la fel ca preşedinte al României’, a afirmat, marţi, premierul.

ACL şi PMP au solicitat înfiinţarea unei Comisii de anchetă cu prerogative lărgite privind afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia printre candidaţii la Preşedinţie ar fi un ofiţer acoperit, cererea neprimind încă un răspuns favorabil.

Ponta, despre acuzaţia că ar fi fost ofiţer SIE: Sunt numai minciuni! Băsescu e în campanie
 
SIE a reacţionat la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu conform cărora premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit în perioada 1997 și 2001, transmiţând că Hotărârea de Guvern 223/2013 nu avea nevoie de avizul CSAT, contrar spuselor şefului statului. SIE nu a oferit însă detalii despre statutul lui Victor Ponta, precizând că nu este abilitat să răspundă unor întrebări în care este chestionat cu privire la identitatea ofițerilor acoperiți.