Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Iohannis. Ce subiecte vor aborda cei doi şefi de stat

Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, va efectua o vizită oficială în România, miercuri, 7 septembrie, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, anunţă Administraţia Prezidenţială.

06 sept. 2022, 16:59
Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Iohannis. Ce subiecte vor aborda cei doi şefi de stat

Katalin Novák va efectua o vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Iohannis. Vizita are loc în contextul în care, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI. În cadrul întrevederii pe care cei doi şefi de stat o vor avea vor fi abordate subiecte precum modalităţile de diversificare şi aprofundare ale dialogului bilateral, dar şi situaţia actuală din plan regional, european şi global, ca urmare a războiului din Ucraina.

Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Iohannis

Vizita va oferi prilejul unei discuţii aprofundate privind modalităţile de diversificare şi aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie 2022 a celor doi înalţi oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la Bucureşti. De asemenea, vizita are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).

Preşedintele României va evidenţia, cu prilejul vizitei, deschiderea părţii române pentru consolidarea dialogului şi cooperării bilaterale cu Ungaria, stat vecin deosebit de important, în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state şi al cetăţenilor lor, indiferent de etnie. Va fi reiterat interesul părţii române pentru o cooperare pragmatică şi orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Citeste si Ungaria a semnat cu Gazprom un acord privind livrările suplimentare. Gazul rusesc va trece prin Serbia

Ce subiecte vor aborda cei doi şefi de stat

Novák şi Iohannis vor discuta, totodată, despre războiul din Ucraina, urmând a fi analizate implicaţiile în planul securităţii, umanitar, economic, al crizei alimentare şi altele.

Nu în ultimul rând, vor fi abordate consecinţele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova. În ceea ce priveşte agenda europeană, preşedinţii României şi Ungariei vor discuta despre extinderea Uniunii Europene şi despre măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei”, se menţionează în finalul comunicatului de presă.

Pe lângă întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, şeful de stat maghiar urmează să fie primit şi de prim-ministrul român Nicolae Ciucă, dar şi de Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului şi de Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Din programul de la Bucureşti al preşedintelui Ungariei face parte şi o întâlnire cu preşedintele UDMR şi vicepremierul Hunor Kelemen, precum şi cu ceilalţi miniştri UDMR din cadrul Guvernului României.

Citeste si Cine este Katalin Novak, prima femeie aleasă preşedinte în Ungaria. Ce relaţie are cu Viktor Orban