Presiuni pe preţul curentului. Hidroelectrica cere scumpirea energiei

Hidroelectrica a cerut ANRE să aprobe creşterea preţului de vânzare a energiei de la 72 lei la cel puţin 125 lei MW/oră.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 20:53
Presiuni pe preţul curentului. Hidroelectrica cere scumpirea energiei

Compania Hidroelectrica, cel mai mare furnizor din România, este în insolvenţă datorită faptului că vinde curent sub preţul de producţie. De acum înainte populaţia va cumpăra energie doar de pe piaţa reglementată, cu preţuri fixate de stat.

Situaţia a fost comentată pentru România TV de Remus Vulpescu, administrator special al Hidroelectrica: „Hidroelectrica are de mai multă vreme, cu mult înainte de începerea procedurii reorganizării judiciare, nişte procese în care a solicitat ANRE să-i recunoască toate costurile justificate.

Trebuie să înţelegem foarte clar că nu se pune problema majorării tarifului de livrare a energiei electrice către populaţie, către intituţiile publice. Este vorba strict de redimensionarea unor calcule interne din piaţa reglementată, prin corectarea unor metodologii ANRE, dar nu pune problema creşterii tarifului de livrare a energiei electrice. Există un calendar de liberalizare a pieţei reglementate, care presupune şi reducerea volumului pieţei reglementate şi atunci, fără să crească tarifele celor care rămân în piaţa reglementată se poate ca producătorii care livrează energie în piaţa reglementată să-şi acopere toate costurile. Chestiunea aceasta a fost amânată în perioada anterioară de ANRE, deşi ar fi putut s-o reglementeze încă din 2009.

Tarifele pentru populaţie şi instituţii publice nu vor creşte şi se prevede o scădere a volumului total al pieţei reglementate sub 28 terrawatti pe an, care reprezintă jumătate din consumul naţional. În paralel, furnizând pieţei concurenţiale cantităţi mult mai mari de energie sperăm să avem un preţ şi în piaţa concurenţială un preţ care să şi stimuleze consumatorii industriali din piaţa reglemenatată să treaca înspre piaţa concurenţială„.