Preţ benzină şi motorină. Carburanţii se vor ieftini cu 50 de bani pe litru: jumătate suportă statul, jumătate benzinarii

Carburanţii se vor ieftini cu 50 de bani pe litru, jumătate suportată de stat şi jumătate de benzinari, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.

23 iun. 2022, 13:24
Preţ benzină şi motorină. Carburanţii se vor ieftini cu 50 de bani pe litru: jumătate suportă statul, jumătate benzinarii

Preţ benzină şi motorină. Nicolae Ciuca: ,,Am identificat o soluţie de compensare in suma fixa de 50 de bani care se va face la pompa
Prețurile carburanților vor fi compensate, timp de trei luni. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat mecanismul prin care se va face aplicarea compensării. „Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va face la pompă”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal.

Mecanismul o să fie aplicat pentru 3 luni. O să fie evidențiati pe fiecare bon fiscal. Valoarea pachetului de compensare o să fie de 2 miliarde de lei, jumătate de la bugetul de stat”, a spus Nicolae Ciucă. Un calcul simplu arată că un român va face o economie de 25 lei în medie la un plin de carburant.

Premierul Nicolae Ciucă promite controale la benzinăriile din România pentru a se evita specula. Ciucă spune că măsura de compensare cu 50 de bani pe litru adoptată de guvern pentru temperarea prețului combustibilului nu va afecta bugetul de investiții.

„Această măsură este parte a parchetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor inflației. La finalul acestei perioade, vom analiza dacă va fi necesar un nou set de măsuri. Avem un instrument util, mă refer la Ordonanța de combatere a efectelor speculative. Prin aceasta vom asigura protejarea consumatorilor de tendințe speculative. Măsurile nu vor afecta în niciun fel bugetul de investiții. În același timp, vom intensifica eforturile pentru a absolvi banii europeni”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Ştirea iniţială. Preţ benzină şi motorină. Jurnaliştii de la Economica.net au aflat cum va funcţiona mecanismul compensării parţiale a preţului la carburanţi.

Preţ benzină şi motorină. Cu cât compensează statul preturile

Citeşte şi Soluţia PSD pentru reducerea preţurilor carburanţilor: „Experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ”

Mecanismul compensării parțiale a prețului la carburanți presupune o reducere de 50 de bani pe litru, jumătate suportată de stat, jumătate de companiile care vând carburanții

Reducerea de 50 de bani pe litru, care se va aplica timp de trei luni, în perioada iulie-septembrie, va fi trecută distinct pe bonul fiscal, drept discount, pentru ca procesul să fie ușor de urmărit.

La acest discount se ajunge așa: retailerul de carburanți își asumă să reducă din marja sa prețul cu 25 de bani pe litru, iar în acest caz se adaugă și reducerea de 25 de bani de la stat.

Compania va primi de la stat înapoi cei 25 de bani pe litru sub formă de reducere a taxelor pe care compania trebuia să le plătească bugetului. 25 de bani pe litru rămâne pierderea sa.

Mecanismul ar fi benevol pentru companii.

Citeşte şi PNL, răspuns pentru PSD în problema creşterii preţurilor la carburanţi: pasează sarcina la Ministerul Finanţelor

OMV Petrom va începe producţia de combustibil sustenabil pentru aviaţie

Primele cantităţi de test sunt estimate pentru luna iulie a acestui an. Produsul va contribui la diminuarea emisiilor de CO2 din zborurile comerciale.

„Producţia de SAF face parte din obiectivele noastre strategice şi credem că va deveni principala alternativă pentru atingerea obiectivelor climatice din industria aviatică. Ne propunem ca la nivelul anului 2030 sa avem o producţie anuală de SAF şi HVO (ulei vegetal hidrotratat) de circa 450 de mii de tone”, declară Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

Acest test s-a bazat pe primul pilot de co-procesare a uleiului de rapiţă, finalizat cu succes, la rafinăria Petrobrazi, în iulie 2020. OMV Petrom a fost certificat ca producător HVO pe baza auditului CERTROM, în conformitate cu cerinţele schemei voluntare International Sustainability and Carbon Certification (ISCC-EU). Acesta este un sistem recunoscut de Comisia Europeană pentru certificarea materialelor sustenabile ce respectă cerinţele legale ale Directivei privind promovarea utilizării Energiei din Surse Regenerabile (RED). Utilizarea HVO reduce cu minim 65% emisiile de CO2 faţă de motorina convenţională.

Petrobrazi va deveni astfel prima rafinărie certificată ISCC din ţară care produce SAF şi HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică. SAF-ul produs la rafinăria Petrobrazi pentru zborurile comerciale va contribui la reducerea cu aproximativ 70% a emisiilor de CO2 faţă de combustibilul convenţional.

În acelaşi timp, compania are în vedere extinderea capacităţilor de producţie în viitor pentru a realiza combustibili sustenabili avansaţi, obţinuţi dintr-o gamă variată de materii prime reziduale (ex: uleiul alimentar uzat).

Pentru a îndeplini dezideratele Comisiei Europene privind atingerea obiectivelor climatice, planul actual include utilizarea a cel puţin 63% SAF din necesarul de combustibil pentru aviaţie până în 2050 pentru transportul aerian din UE. Combustibilii sustenabili vor juca un rol major în decarbonizarea acestui sector.

România este unul dintre cei mai mari producători de rapiţă din Uniunea Europeană, situându-se pe locul 4, în 2021. Conform Institutului Naţional de Statistică, cea mai mare parte a producţiei este exportată ca materie primă (seminţe), doar o parte din cantităţile obţinute fiind valorificate pe plan intern. Prin utilizarea uleiului de rapiţă obţinut local în producerea de carburanţi sustenabili pentru aviaţie, contribuim la extinderea lanţului valoric al rapiţei în România.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom şi-a anunţat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile şi oportunităţile asociate schimbărilor climatice.