Preţ benzină şi motorină. Surpriza de la pompă, statisticile care dau peste cap toate previziunile

Vânzările de benzină şi motorină au crescut cu 10% în primele cinci luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar dacă preţurile au crescut cu aproape 40%.

08 iul. 2022, 08:59
Preţ benzină şi motorină. Surpriza de la pompă, statisticile care dau peste cap toate previziunile

Preţ benzină şi motorină. În primele cinci luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de aceeași perioadă a anului trecut, atât ca serie brută – cu 5,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate – cu 7,3%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la carburanți: vânzarea carburanţilor pentru autovehicule a crescut cu aproape 10%, deși prețurile sunt cu 33-40% mai mari decât în urmă cu un an, notează economedia.ro.

În primele cinci luni din an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,7%, față de anul trecut, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentre autovehicule în magazine specializate (+10,1%), vânzărilor de produse nealimentare (+6,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,9%)

COD FISCAL 2022. Lovitură pentru această categorie de români! Se dublează contribuţiile sociale

În același interval, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 7,3%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Majorarea s-a datorat mai ales creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,5%), vânzările de produse nealimentare (+6,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,2%).

În luna mai 2022 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna aprilie 2022, atât ca serie brută cu 2,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%.

PENSII 2022. Cât costă şase ani de vechime în muncă. Tot ce trebuie să ştie românii care vor să iasă mai repede la pensie

Faţă de luna mai 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) în luna mai 2022 a crescut atât ca serie brută cu 8,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,2%.

Preţ benzină şi motorină în București, 7 iulie 2022

Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 7 iulie, pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor.

PETROM: benzină standard – 8.62 lei/l, benzină premium – 9.08 lei/l, motorină standard – 9.18 lei/l, motorină premium – 9.54 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 8.68 lei/l, benzină premium – 9.31 lei/l, motorină standard – 9.24 lei/l, motorină premium – 9.55 lei/l

OMV: benzină standard – 8.71 lei/l, benzină premium – 9.27 lei/l, motorină standard – 9.34 lei/l, motorină premium – 9.75 lei/l

MOL: benzină standard – 8.68-8.71 lei/l, benzină premium – 9.32-9.35 lei/l, motorină standard – 9.24-9.27 lei/l, motorină premium – 9.73-9.76 lei/l

SOCAR: benzină standard – 8.64 lei/l, motorină standard – 9.19 lei/l

 

În primele șase luni ale acestui an, prețul carburanților a fost într-o continuă creștere.

Dacă la începutul lunii ianuarie 2022, românii plăteau în stațiile peco 6.11 lei/litru motorină și 6,2 lei/litru benzină, la jumătatea anului, prețul carburanților a explodat.

În luna iunie, media atinsă pentru un litru de motorină era de 9.22 lei, iar pentru unul de benzină de 8.73 de lei.

De la 1 iulie, a intrat în vigoare ordonanța de urgență care prevede reducerea prețului carburanților cu 50 de bani.

Măsura a fost blamată de șoferi, care susțin că, la o creștere a costului combustibilului, de până la 3 lei/litru în ultimele luni, scăderea este nesemnificativă. Potrivit ordonanței, în perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali, persoane fizice și juridice, care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.

Concret, statul sustine cu 0,25 lei, iar companiile trebuie sa sustina 0.25 lei, la randul lor. O analiză a datelor site-ului de monitorizare a prețului carburanților peco-online.ro arată că, în luna iulie, comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 2.6%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 11 lei mai puțin.