Preț carburanți 26 ianuarie. A treia zi de scumpiri la pompă

După majorările cauzate de creșterea ccizelor de la început de an, prețul carburanților continuă să fie majorat. Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi și benzina și motorina. Precedenta scumpire a avut loc acum două zile.

26 ian. 2024, 14:16
Preț carburanți 26 ianuarie. A treia zi de scumpiri la pompă

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișează pe data de 26 ianuarie 2024 un preț al benzinei standard de 6,76  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,22 lei/litrul.

Potrivit unei analize Economica.net, față de ziua precedentă, Petrom a scumpit și benzina  și motorina cu patru bani pe litru.

Citește și: Voucherele de carburant vin la pachet cu amenzi colosale. Sancţiunile ajung la 49.500 de lei, legea intră în vigoare pe 22 februarie

Este a patra scumpire a carburanților din ultima vreme, precedenta având loc în data de 24 ianuarie, când compania a scumpit doar benzina, cu patru bani pe litru. Anterior, la 22 ianuarie a scumpit și benzina și motorina cu patru bani pe litru, iar la 18 ianuarie compania a scumpit motorina cu patru bani pe litru și a menținut prețul benzinei.

Scumpirile, de amploare destul de mică încă, survin după două ieftiniri operate în această lună, prețurile scăzând în total cu 12 bani pe litru la ambii carburanți, o ieftinire care a atenuat semnificativ din efectul majorării prețurilor de la 1 ianuarie, generată de creșterea accizei impusă de Guvern. După cum se vede, între tinp majorările de preț au anulat efectul ieftinirilor.

Citește și: Taxă suplimentară pentru șoferi. Prețul locurilor de parcare ar putea fi determinat de dimensiunea autovehiculelor

La 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza. Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.