Preţ carburanţi 30 ianuarie 2024. Benzina şi motorina, o nouă scumpire

Veşti proaste pentru şoferi: motorina şi benzina s-au scumpit iar. Prețul carburanților în România, marţi, 30 ianuarie 2024, în toată ţara.

30 ian. 2024, 09:30
Preţ carburanţi 30 ianuarie 2024. Benzina şi motorina, o nouă scumpire

Preţ carburanţi 30 ianuarie 2024. Benzina şi motorina, o nouă scumpire. În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă marţi 6,74 lei litrul, faţă de 6,70 lei litrul cât era ieri, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,75 lei şi 6,90 lei, preţuri în creştere. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,20 la 7,55, valori, de asemenea, mai mari.

Evoluţia preţurilor la motoRină şi benzină AICI

Cea mai ieftină motorină standard costă marţi 7,22 lei litrul, comparativ cu 7,17 lei litrul, cât era ieri, şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, str. Vasile Lascăr nr. 141 A.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,24 lei și 7,35, de asemenea în creştere. Cea mai ieftină motorină premium costă 7,60 de lei litrul, iar cea mai scumpă ajunge la 7,86 lei litrul, de asemenea, preţuri mai mari.

Se schimbă valoarea banilor. Euro va trece de 5 lei, inflaţia în scădere. Oamenii de afaceri anunţă recesiune
Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Teste EuroNcap. Cele mai sigure maşini din 2023: Dacia n-are niciun model în Top 3, chinezii prind viteză
Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.