Teste EuroNcap. Cele mai sigure maşini din 2023: Dacia n-are niciun model în Top 3, chinezii prind viteză

Dintre maşinile testate EuroNcap, 14 au primit 5 stele (82%), 3 automobile au primit câte 4 stele (18%). Cele mai bune la teste s-au dovedit a fi Volkswagen ID.7 electric şi modelul chinez Nio ET5.

30 ian. 2024, 09:06
Teste EuroNcap. Cele mai sigure maşini din 2023: Dacia n-are niciun model în Top 3, chinezii prind viteză

Teste EuroNcap. 2023 a fost anul maşinilor electrice chinezeşti în Europa, care, deşi au încă o cotă de piaţă nereprezentativă, s-au dovedit a fi maşini foarte sigure. Aceste dovezi reies din raportul final referitor la 2023 întocmit de Euro Ncap, unde există mai multe vehicule chinezeşti alimentate cu baterii. Faţă de 2023, organismul a făcut 18 evaluări de siguranţă, dintre care 17 sunt pentru modele de maşini noi.

Cele 17 maşini au fost testate în conformitate cu revizuirile recente ale protocolului, care conţin numeroase cerinţe noi legate de prevenirea coliziunilor, protecţia împotriva accidentelor şi siguranţa după accident. În ceea ce priveşte evitarea coliziunilor, au fost incluse noi cazuri care includ motociclete.

România, ţara crucilor la margine de drum: peste 4 morţi pe zi în accidente rutiere în 2023
Teste EuroNcap. Mai mult, în actualizarea ratingului din 2023, Euro Ncap a inclus şi evaluarea măsurilor de combatere a scufundării vehiculelor, care a devenit acum esenţială odată cu creşterea inundaţiilor din cauza schimbărilor climatice globale.

Euro Ncap a actualizat apoi evaluările Adas pentru autoutilitarele comerciale, a lansat şase noi evaluări pentru conducerea asistată şi a reproiectat şi îmbunătăţit aplicaţia Euro Rescue.

În general, cele mai recente modele au avut rezultate bune în raport cu cele mai recente criterii: 14 maşini au primit 5 stele (82%) şi trei maşini 4 stele (18%). Niciuna nu a primit mai puţin de 4 stele. Cea mai bună performanţă generală a anului a fost obţinută de Volkswagen ID.7, care a ocupat primul loc, urmat foarte îndeaproape de Nio ET5.

Teste EuroNcap 2023:

Aproape toate maşinile evaluate în 2023 au fost premiate pentru că au un sistem de monitorizare a şoferului. Monitorizarea şoferului este un pas important în procesul de conducere asistată. Majoritatea maşinilor testate de Euro NCAP au avut sisteme de monitorizare directă, capabile să detecteze distragerea atenţiei şoferului, în timp ce cele cu sisteme indirecte pot monitoriza doar oboseala şoferului.

 

Citeşte şi

Cât costă o Dacia 1300 din 1971 în 2024. Suma care i-a lăsat pe români fără cuvinte: „Prietene ai greşit preţul. Nu mai pune atâtea zerouri!”