Preţ carburanţi 7 decembrie 2023. S-a ieftinit motorina, cât costă joi un plin la Petrom

Prețul benzinei standard la stațiile din Capitală este cuprins acum între 6,50 lei și 6,57 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, între 7,10 lei și 7,13 lei.

07 dec. 2023, 08:34
Preţ carburanţi 7 decembrie 2023. S-a ieftinit motorina, cât costă joi un plin la Petrom

Preţ carburanţi 7 decembrie 2023. Petrom, liderul pieței carburanților, a ieftinit din nou motorina standard, joi 07 decembrie, cu încă 5 bani pe litru, potrivit Monitorul Prețurilor. O reducere similară de preț a fost aplicată și marți după-amiază.

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, are joi, 07 decembrie, următoarele prețuri: 6,56 lei pentru un litru de benzină standard și 7,12 lei pe litru în cazul motorinei standard.

Codul Fiscal prevede ce valoare pot avea primele de Crăciun ale angajaţilor. Se pot acorda sume în bani, produse sau tichete

Potrivit peco-online, prețul benzinei standard la stațiile din Capitală este cuprins acum între 6,50 lei și 6,57 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, între 7,10 lei și 7,13 lei. De la 1 noiembrie, zi în care motorina s-a ieftinit cu 7 bani pe litru și a scăzut sub 7,5 lei la multe stații, prețul benzinei a scăzut cu 32 de bani, iar al motorinei cu 44 de bani, fără a lua în calcul și promoțiile aplicate de Petrom la final de săptămână.

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu 4% şi au atins cele mai reduse niveluri din iulie

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu 4% şi au atins cele mai reduse niveluri din iunie, deoarece o creştere peste aşteptări a stocurilor de benzină din SUA a exacerbat îngrijorările legate de cererea de combustibil, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,81 dolari, sau cu 3,5%, până la 74,39 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul american WTI au coborât cu 2,74 dolari, sau cu 3,8%, la 69,58 dolari pe baril.

”Are loc o distrugere a cererii pentru combustibili. Piaţa este mai concentrată pe cerere decât pe ofertă în acest moment”, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior de tranzacţionare la BOK Financial.

Îngrijorările legate de sănătatea economică a Chinei au cântărit asupra preţurilor, la o zi după ce agenţia de rating Moody’s a redus perspectiva privind ratingul A1 al Chinei de la stabilă la negativă.

Stocurile de benzină din SUA au crescut cu 5,4 milioane de barili săptămâna trecută, a spus Energy Information Administration, cu mult faţă de creşterea de 1 milion de barili la care se aşteptau analiştii.

Concedieri înainte de Sărbători. Peste 300 de români au aflat vestea proastă de Crăciun

Stocurile americane de ţiţei au scăzut cu 4,6 milioane de barili, depăşind cu mult scăderea de 1,4 milioane de barili pe care o aşteptau analiştii.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut sub 75 de dolari pe baril pentru prima dată de la începutul lunii iulie. Ţiţeiul american a scăzut sub 70 de dolari pentru prima dată din iulie.

Marţi, ambele benchmark-uri au închis la cel mai redus nivel din 6 iulie, fiind a patra sesiune consecutivă de pierderi.

OPEC+, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia, au convenit la sfârşitul săptămânii trecute cu privire la reduceri voluntare de producţie de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) pentru primul trimestru al anului 2024.

Săptămâna aceasta, oficialii saudiţi şi ruşi au spus că reducerile ar putea fi extinse sau aprofundate dincolo de luna martie.

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a călătorit în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită pentru a se întâlni cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, şi cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Petrolul şi OPEC+ erau pe ordinea de zi a discuţiilor.

În SUA, o scădere a exporturilor a determinat creşterea deficitului comercial în octombrie, ceea ce ar putea frâna creşterea economică în trimestrul al patrulea.

”În mod clar, comercianţii erau deja reticenţi, iar acum petrolul a revenit la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni şi se îndreaptă spre o a cincea zi de pierderi”, a spus analistul OANDA, Craig Erlam. Dolarul american a atins, de asemenea, un maxim al ultimelor două săptămâni, ceea ce presează cererea, făcând petrolul mai scump pentru deţinătorii altor valute.