Preţ carburanţi 7 iunie 2023. Scumpiri în lanţ, cât costă un plin de benzină/motorină miercuri la marile lanţuri

Față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina cu șapte bani pe litru și motorina cu cinci bani pe litru.

07 iun. 2023, 08:34
Preţ carburanţi 7 iunie 2023. Scumpiri în lanţ, cât costă un plin de benzină/motorină miercuri la marile lanţuri

Preţ carburanţi 7 iunie 2023. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișează pe data de 7 iunie 2023 un preț al benzinei standard de 6,58 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard de 6,53 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina cu șapte bani pe litru și motorina cu cinci bani pe litru.

Vezi AICI cele mai bune preţuri la carburanţi în toată ţara

Preţ carburanţi 7 iunie 2023. Precedenta modificare de preț a avut loc la data de 1 iumie, când Petrom a ieftinit benzina cu trei bani pe litru după ce, cu două zile în urmă, a scumpit benzina cu șase bani pe litru și a ieftinit motorina cu doi bani pe litru. Atunci, la finalul lui mai, în premieră după mulți ani, benzina a devenit mai scumpă decât motorina, situație care se menține.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 76 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 71,4 dolari, niveluri în stagnare.

Preţ carburanţi 6 iunie 2023. Cresc tarifele, benzina a ajuns să fie mai scumpă decât motorina

Preţ carburanţi 7 iunie 2023. Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul Comisiei Europene de monitorizare a prețurilor la carburanți (date din 29 mai), în euro, prețul mediu în România este de 1,33 euro/litru pentru fiecare carburant. Cu acest nivel, la benzină România ete a doua cea mai ieftină piață din UE, după Bulgaria, iar la motorină, un preț mai mic decât la noi este Bulgaria, Cehia și Malta.

 

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1%, după decizia Arabiei Saudite de a reduce producţia cu încă 1 milion de barili pe zi (bpd) din iulie

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 1% pe baril, după ce principalul exportator de ţiţei Arabia Saudită s-a angajat să reducă producţia cu încă 1 milion de barili pe zi (bpd) din iulie, pentru a contracara factorii macroeconomici în contrari, transmite Reuters.

Cât costă benzina și motorina la stațiile peco din România. Ce trebuie să știe șoferii despre carburanții cu biocombustibili introduși pe piață

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1 dolar, sau cu 1,3%, la 77,13 dolari pe baril, după ce au atins un maxim al sesiunii de 78,73 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a câştigat 87 de cenţi, sau cu 1,2%, până la 72,61 dolari pe baril, după ce a atins un maxim intermediar de 75,06 dolari pe baril.

Ambele contracte au extins câştigurile de peste 2% de vineri, după ce ministerul saudit al energiei a declarat că producţia regatului va scădea la 9 milioane bpd în iulie, de la aproximativ 10 milioane bpd în mai.

Reducerea este cea mai mare din ultimii ani a Arabiei Saudite. Reducerea voluntară se adaugă unui acord mai amplu al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţilor săi, inclusiv Rusia, de a limita oferta până în 2024, deoarece grupul de producători OPEC+ încearcă să stimuleze preţurile scăzute ale petrolului.

 

Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), a declarat luni că probabilitatea de creştere a preţului petrolului a crescut brusc după noul acord al OPEC+.

OPEC+ pompează aproximativ 40% din ţiţeiul mondial şi şi-a redus ţinta de producţie cu un total de 3,66 milioane bpd, reprezentând 3,6% din cererea globală.

”Piaţa încă încearcă să evalueze impactul a ceea ce înseamnă de fapt reducerea producţiei din Arabia Saudită”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.