Preţ carburanți. Cât costă un plin de benzină/motorină înainte de minivacanţa de 1 decembrie

Prețul carburanților în România, astăzi, 28 noiembrie 2023. Benzina înregistrează o scădere ușoară, în timp de motorina stagnează la același preț.

28 nov. 2023, 14:22
Preţ carburanți. Cât costă un plin de benzină/motorină înainte de minivacanţa de 1 decembrie
Preţ carburanţi. Cât costă un plin de benzină/motorină înainte de minivacanţa de 1 decembrie

Preț carburanți 28 noiembrie 2023. Cea mai ieftină benzină standard costă marţi 6,51 de lei şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, Str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5. Ieri, prețul benzinei era la valoarea de 6,52 lei.

Citește și: Diferențe între cutia de viteze automată și cea manuală. Care dintre ele consumă mai mult carburant

Preț carburanți. Cât costă un plin de benzină/motorină

La restul stațiilor din București, benzina standard se găsește la prețuri cuprinse între 6,53 lei şi 7,24 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,97 lei până la 7,33 lei, de asemenea în scădere.

Cea mai ieftină motorină standard costă marţi 7,18 lei şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, Str. Vasile Lascar, nr. 141A. Motorina stagnează la acest preţ. La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,20 lei și 7,49 lei.

Cea mai ieftină motorină premium costă marţi 7,56 lei litrul, de asemenea în scădere faţă de zilele precedente, iar cea mai scumpă este 7,89 lei.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare. Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Citește și: Alertă în Vaslui! O cisternă plină cu carburant s-a răsturnat, după ce s-a lovit de un autoturism