Preţ carburanţi. Ziua şi majorarea, dar adevăratele scumpiri vin de la 1 iulie 2024

Preţ carburanţi. Tarifele la motorină cresccu 3-4 bani pe litru. Pe de altă parte, preţurile la benzină au rămas nemodificate faţă de cele afişate în ziua precedentă.
Filip Stan
18 iun. 2024, 10:31
Preţ carburanţi. Ziua şi majorarea, dar adevăratele scumpiri vin de la 1 iulie 2024

Preţ carburanţi. Marţi, vorbim despre o creştere a preţului la motorină cu 3-4 bani pe litru, astfel că un litru de motorină standard a ajuns să coste 7,02-7,11 lei, iar un litru de motorină premium a ajuns să coste 7,39-7,67 lei.

Pe de altă parte, preţurile la benzină au rămas nemodificate faţă de cele afişate în ziua precedentă. Asta înseamnă că un litru de benzină standard continuă să coste între 6,88 şi 7,03 lei, iar un litru de benzină premium continuă să coste între 7,49 şi 7,73 lei.

Preţul pentru un litru de GPL se menţine constant în intervalul 3,55-3,58 lei.

Ce se întâmplă cu prețurile carburanților după majorarea accizelor din iulie. Expert: „Posibil să ne întoarcem la cele din primăvară”

După o perioadă de scăderi mici, dar constante, ale prețurilor carburanților, șoferii vor vedea scumpiri la pompă de la începutul lunii viitoare. În iulie intră în vigoare noile accize practicate de stat.

În același timp, la nivel internațional, piața petrolului este într-o încercare de stabilizare, după șocurile economice din ultimul timp. Ziare.com a discutat cu expertul Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energie Inteligentă, pentru a înțelege dacă prețurile vor crește în a doua jumătate a anului 2024.

La sfârșitul săptămânii trecute, prețul carburanților ajunsese la 6,88 lei per litru, pentru benzina standard, și 6,93 lei per litru pentru motorina standard, în urma unei promoții valabile doar sâmbăta și duminica, prin care prețul carburanților standard a scăzut cu 5 bani per litru. Acest preț al motorinei era cel mai mic din ultimele 11 luni

Preţ carburanţi 17 iunie 2024. Veste proastă pentru şoferi la început de săptămână

„Partea de fiscalitate este o chestiune care ține exclusiv de dispozițiile administrative ale României. Din acest punct de vedere, fiscalitatea se traduce automat printr-o creștere a prețului la pompă”, explică Dumitru Chisăliță, expert în domeniul energiei și fost membru în consiliul de administrației al Romgaz SA.

După revizuirea accizelor de la începutul anului, urmează ca, de la 1 iulie, prețurile să crească iar. Potrivit unor calcule ale Profit.ro, noua politică de taxare va scumpi benzina cu 43 de bani per litru, în timp ce costul la pompă pentru motorină ar urma să crească cu 40 de bani per litru. Înainte de majorările din acest an, România avea printre cele mai mici accize din UE, conform unei analize a Ziare.com.

„În ceea ce privește evoluția burselor petroliere sau a cotațiilor țițeiului, care stă la baza rafinării și a obținerii produselor petroliere, lucrurile sunt sub umbra mai multor tendințe. Cel puțin la acest moment, tendințele nu sunt unele negativiste sub aspectele evoluției. Cu alte cuvinte, chiar dacă vorbim de decizii care se discută a fi luate în momentul de față de anumite organizații ale producătorilor de țiței, ele sunt mai degrabă de menținere decât de a determina niște fluctuații speculative pe creștere”, a comentat președintele Asociației Energie Inteligentă.

Se scumpesc carburanții. Cât vor ajunge șoferii să plătească pentru 1 litru de benzină și de motorină de la 1 iulie

La începutul lunii iunie, planurile interne ale Organizaţiei Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au ajuns în presă, anunțând păstrarea unor tăieri în producție pentru anul 2024. Confirmarea oficială a venit pe 2 iunie, când OPEC și țările partenere, funcționând în OPEC+, au decis păstrarea unei reduceri de furnizare de două milioane de barili de petrol pe zi până la finalul anului 2025. Această reducere va fi implementată de toți membri cartelului țițeiului. O reducere voluntară de 2,2 milioane de barili pe zi a fost, de asemenea, prelungită pentru al treilea trimestru al anului în curs, conform Reuters. O altă scădere voluntară, în cuantum de 1,66 milioane de barili pe zi este în vigoare până la finalul lui 2024.

„Având în vedere toate aceste elemente, cel mai probabil vom asista în toamnă la o ușoară creștere a prețului, atât pe fondul acestor măsuri care vor fi luate de reducere a ofertei, cât și pe fondul creșterii cererii, care probabil va apărea în sezonul rece. Aceasta va veni, probabil, la pachet cu anumite cerințe suplimentare de produse petroliere. Deci, este posibil să ne întoarcem la un preț peste 7,1 – 7,2 lei per litru, către 7,5 – 7,6 lei per litru, pe care l-am avut și în primăvara acestui an”, argumentează Chisăliță.

Cotația barilului de petrol Brent este cea în baza căreia se formează prețul carburanților în Europa, inclusiv în România. La începutul lunii aprilie, cotația contractelor continue pentru barilul de țiței ajungea la maximul acestui an, 91,17 dolari per baril. La momentul redactării acestui material, prețul afișat la bursă este 82,92 dolari per baril, conform platformei de profil Market Watch.

„În același timp, nu putem să spunem că, în momentul de față sunt niște semnale sau niște ipoteze care să ne îngrijoreze în mod semnificativ în ceea ce privește evoluția prețurilor produselor petroliere în iarna următoare. Părerea mea este că este o chestiune de menținere și nicidecum de a sălta prețurile spre alte direcții”, conchide expertul.

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Scandalul pozelor false! Casa care apare în imagini, închiriată de un grup de tineri. Au făcut poze și au acoperit camera de supraveghere
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare