Preţul aurului a recuperat din terenul pierdut, dar specialiştii sunt sceptici în continuare

Prețul aurului a recâștigat ceva teren miercuri, pe măsură ce revenirea dolarului s-a răcit, dar orice avans suplimentar va fi probabil limitat, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, semnalând noi majorări de rate.

09 mart. 2023, 17:03
Preţul aurului a recuperat din terenul pierdut, dar specialiştii sunt sceptici în continuare

Aurul la vedere și-a revenit cu 0,3%, până la 1.820,31 dolari pe uncie la prânz (ET), după ce a pierdut aproape 2% în ședința precedentă. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,1%, fiind tranzacționate la 1.822,90 dolari pe uncie la New York.

Între timp, dolarul american s-a relaxat de la maximele de mai multe luni, ceea ce a făcut ca lingourile să fie mai ieftine pentru cumpărătorii din străinătate.

„Aurul poate să crească mult mai mult în urma oricăror date dovish decât poate să scadă în urma oricăror date hawkish care reafirmă comentariile lui Powell”, a declarat Nicky Shiels, șeful departamentului de strategie pentru metale de la MKS PAMP SA, într-o notă Reuters, citat de DC News.

Fed va trebui probabil să majoreze ratele „mai mult decât se așteaptă” ca răspuns la datele recente puternice și este pregătită să acționeze în pași mai mari dacă „totalitatea” informațiilor primite sugerează că sunt necesare măsuri mai dure pentru a controla inflația, a declarat Powell în prima zi a celor două zile de declarații în fața Congresului.

El a continuat apoi miercuri, declarând că oficialii nu au luat încă o decizie cu privire la mărimea majorării ratei „pe care aproape sigur o vor face la următoarea lor ședință”.

„Aurul se va tranzacționa defensiv, probabil la o distanță de 1.800 de dolari până la FOMC din martie, deoarece Powell a creat incertitudine atât în privința mărimii, cât și a sfârșitului creșterilor de rate”, a prezis Shiels, adăugând că accelerarea creșterilor de către Fed a pus un plafon pe termen scurt asupra prețurilor și sentimentului.

„Există încă mai multe riscuri determinate de evenimente pe care piața aurului trebuie să le absoarbă – Powell astăzi, datele privind locurile de muncă vineri, IPC marți”, a declarat Phillip Streible, strateg șef de piață la Blue Line Futures din Chicago.

Turcii rămân cei mai mari cumpărători de aur

Banca Centrală a Turciei a cumpărat 23 de tone de aur în luna ianaurie, fiind cel mai mare cumpărător de metal preţios din întreaga lume în prima lună a acestui an, transmite Bloomberg.

Datele furnizate de Consiliul Mondial al Aurului (WGC) arată că în prezent Turcia are o rezervă de aur de 565 de tone, cea mai mare cantitate din istorie.

În total, băncile centrale din întreaga lume au adăugat la rezervele lor aproape 31 de tone de aur în luna ianuarie, achiziţiile lor de metal preţios crescând cu 16% comparativ cu luna decembrie. Banca Centrală a Chinei şi Banca Naţională din Kazahstan au fost al doilea, respectiv al treilea mare cumpărător de aur, adăugând 15 tone, respectiv patru tone de aur la rezervele lor.

Turcia a început să acumuleze aur în ultimele luni şi anul trecut Banca Centrală a Turciei a fost cel mai mare cumpărător de aur din rândul autorităţilor monetare.

Citeşte şi: Enel a semnat acordul cu grecii de la PPC. Activele din România, vândute pentru 1,26 miliarde euro!