Prețul carburanților la 22 ianuarie. Benzina și motorina s-au scumpit din nou luni

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi și motorina și benzina. Majorarea de preț vine la patru zile de la precedenta creștere.

22 ian. 2024, 12:34
Prețul carburanților la 22 ianuarie. Benzina și motorina s-au scumpit din nou luni

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat luni, 22 ianuarie 2024, un preț de 6,68  lei/litru pentru benzina standard, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,18 lei/litrul.

Citește și: Sondajul care aruncă în aer clasa politică de la noi. Ce procente au, de fapt, PSD, PNL şi AUR pentru alegerile din 2024

Conform analizei Economica.net, față de ziua precedentă, Petrom a scumpit și benzina și motorina cu patru bani pe litru.

Este a doua scumpire a carburanților din ultima vreme, precedenta având loc în data de 18 ianuarie, când Petrom a scumpit motorina cu patru bani pe litru și a menținut prețul benzinei.

Scumpirile, de amploare destul de mică încă, survin după două ieftiniri operate în această lună, prețurile scăzând în total cu 12 bani pe litru la ambii carburanți, o ieftinire care a atenuat semnificativ din efectul majorării prețurilor de la 1 ianuarie, generată de creșterea accizei impusă de Guvern.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă bomba despre protestele fermierilor! „Nu avea de ce să intervină Iohannis. Merituosul Guvern se descurcă”

De la 1 ianuarie 2024, prețurile carburanților au crescut după ce Guvernul a majorat acciza. Astfel, litrul de benzină s-a scumpit cu 29 de bani, iar motorina s-a scumpit cu 26 de bani pe litru.

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.