Preţul energiei din România, ajustat pentru puterea de cumpărare, cel mai mare din UE

Preţul energiei electrice pentru populaţie a urcat cu 4,4% în România în a doua jumătate a anului trecut, la 10,8 euro pe 100 kWh, iar tariful rezultat după ajustarea pentru puterea de cumpărare este dublu şi depăşeşte media UE, potrivit datelor Eurostat.

RomaniaTV.net
27 mai 2013, 11:40
Preţul energiei din România, ajustat pentru puterea de cumpărare, cel mai mare din UE

La gaze, preţul din România a crescut tot cu 4,4%, la 2,7 euro pe 100 kWh, tarif care devine dublu odată raportat la puterea de cumpărare, dar rămâne sub media UE.

Preţurile la energie electrică pentru populaţie au crescut cu 6,6% în UE în a doua jumătate a anului trecut raportat la perioada corespunzătoare din 2011, în timp ce tarifele la gaze naturale au urcat cu 10,3%, potrivit datelor anunţate luni de Eurostat.

Astfel, preţul mediu la energia consumată de populaţie a urcat în UE la 19,7 euro pe 100 kWh, în timp ce la gaze a fost înregistrat un preţ mediu de 7,2 euro pe 100 kWh.

Cele mai abrupte creşteri ale preţurilor la electricitate au fost înregistrate în Cipru (21%), Grecia (15%), Italia (11%), Irlanda şi Portugalia (10% fiecare), Bulgaria, Spania şi Polonia (9%).

Doar trei ţări au raportat scăderi – Suedia (5%), Ungaria (2%) şi Finlanda (1%) – iar preţurile au stagnat în Danemarca şi Malta.

Cele mai scăzute preţuri ale energiei consumate de populaţie au fost înregistrate în Bulgaria (9,6 euro pe 100 kWh), România (10,8 euro) şi Estonia (11,2 euro), la polul opus situându-se Danemarca (29,7 euro), Cipru (29,1 euro) şi Germania (26,8 euro).

Exrpimate la paritatea puterii de cumpărare, cele mai scăzute preţuri la energie electrică au fost înregistarte în Finlanda, Franţa, Luxemburg şi Suedia, iar cele mai ridicate în Cipru, Germania, Polonia, Portugalia şi Ungaria.

Preţurile medii la gaze naturale au înregistrat cele mai puternice creşteri în Letonia (21%), Estonia (19%) şi Bulgaria (18%), iar Slovenia a fost singurul stat care a raportat scădere (8%). Tarifele au stagnat în Belgia, Danemarca şi Slovacia.

Cele mai reduse preţuri ale gazelor naturale consumate de populaţie au fost înregistrate în România (2,7 euro pe 100 kWh), Slovacia (5,1 euro) şi Estonia (5,2 euro), iar cele mai ridicate în Suedia (12,7 euro), Danemarca (10,8 euro) şi Grecia (10,2 euro).

Ajustate la puterea de cumpărare, gospodăriile din Luxemburg, Marea Britanie, România, Franţa şi Irlanda plătesc cele mai ieftine gaze, la polul opus regăsindu-se Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania şi Lituania.