Preţul gazelor ar putea fi compensat 50% din bugetul de stat. Ministrul Energiei: „Sunt mai multe scenarii”

Ministrul Energiei vrea să crească de la 33% la 50% nivelul de compensare a preţului gazelor. Virgil Popescu a explicat că așteaptă un răspuns de la Ministerul Finanţelor referitor la cât poate suporta bugetul de stat.

13 ian. 2022, 13:54
Preţul gazelor ar putea fi compensat 50% din bugetul de stat. Ministrul Energiei: „Sunt mai multe scenarii”

În prezent, 33% din preţul gazelor este compensat din bugetul de stat, aşa cum prevede legea 259/2021.

„Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie. Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma. De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot. Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos”, a spus Virgil Popescu, la Dcnews.

Citeşte şi: Facturile uriaşe la energie ajung în atenţia procurorilor. Ministrul Justiţiei a transmis solicitarea la Parchetul General

Preţul gazelor ar putea fi compensat 50% din bugetul de stat. De unde vrea Guvernul să obţină bani în plus

Ministrul Energiei susţine că există în buget sumele necesare din dividendele companiilor de stat din energie.

„Dividendele date de Hidroelectrica sunt de 4 miliarde de lei, iar veniturile suplimentare ale Romgaz şi redevenţa va fi de 5 miliarde de lei, faţă de 700 de milioane de lei anul trecut, deci bani ar exista. Aceşti bani vin la bugetul de stat şi ar putea să se întoarcă nu doar la persoanele fizice, ci şi la firme”, a mai spus ministrul Energiei, potrivit sursei citate.

Virgil Popescu dă de pământ cu ANRE. „S-au făcut diverse încrengături”

De asemenea, Popescu a acuzat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie că ar favoriza furnizorii de energie.

„Am o relaţie foarte bună cu preşedintele ANRE, discutăm, să nu se înţeleagă greşit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc. Să nu uităm că am mai avut discuţii când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie. Ne-am pus la masă cu Consiliul Concurenţei şi au fost discuţii. Noi am solicitat atunci ca tuturor clienţilor să le vină automat cea mai bună ofertă din piaţă, dacă vă aduceţi aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eşalonul doi al ANRE s-a spus „Nu se poate aşa face”. Chiar cineva a adăugat: „Păi pierd furnizorii”. Păi asta e problema noastră?”, a precizat ministrul Energiei.

Citeşte şi: Plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze, cerută Guvernului de sindicalişti. „Premierul a spus că va lua în considerare propunerea. Aşteptăm decizia”


loading...