Preţul lemnului a explodat în 2023! Cât trebuie să plătească românii în această iarnă pentru încălzirea cu lemn

Prețul lemnului de foc a crescut cu 15% față de anul trecut, după cum arată o serie de statistici naționale. Pe scurt, iarna aceasta, în curțile oamenilor lemnul poate să ajungă și cu peste 1.000 de lei metrul cub.

13 nov. 2023, 17:36
Preţul lemnului a explodat în 2023! Cât trebuie să plătească românii în această iarnă pentru încălzirea cu lemn

Românii au început deja să se pregătescă pentru iarnă, iar pe primul loc pe lista priorităţilor se află încălzirea locuinţei. Anul acesta, prețul lemnului de foc a crescut, așadar, toți cei care au un astfel de sistem de încălzire încearcă să cumpere metrul cub la un preţ rezonabil, însă acesta este mai mare decât anul trecut.

Cei care locuiesc în zonele rurale se bazează în mare măsură pe lemne de foc pentru încălzirea locuințelor lor. Cu toate acestea, prețurile uriașe fac ca încălzirea să devină imposibilă pentru mulți. Potrivit statisticilor, prețul unui metru cub de lemne a crescut cu 15% față de anul precedent.

În 2023, se estimează că un metru cub de lemne ar putea ajunge să coste chiar și peste o mie de lei. Pensionarii din mediul rural sunt revoltați de prețurile colosale și se tem că nu vor putea face față iernii.

Un bătrân din satul Coțușca, județul Botoșani, a mărturisit că are o pensie infimă de doar 1.200 de lei și că nu-și poate permite să se încălzească în timpul iernii.

Citeşte şi: Pensii 2024. Noua lege taie multe beneficii. Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată şi grupele de muncă

El a subliniat dificultățile financiare cu care se confruntă, având de plătit medicamente, taxe și facturi, precum și să-și asigure hrana de zi cu zi. Prețurile ridicate ale lemnului îi afectează în mod deosebit pe bătrânii singuri, care se luptă să se încălzească cu mijloace rudimentare, scrie Adevărul.ro.

În ciuda creșterii semnificative a prețurilor, reprezentanții Direcției Silvice Botoșani susțin că prețul lemnului în sine nu a crescut față de anul precedent.

Ei explică că prețul transportului și al tăierii materialelor lemnoase destinate încălzirii a crescut din cauza scumpirii combustibililor și a salariului minim pe economie. Toate aceste costuri suplimentare se adaugă la prețul final al lemnului.

Citeşte şi: Ajutor încălzire 2023-2024. Banii nu se acordă retroactiv, ce se întâmplă dacă nu ai depus cererea la timp