BioNTech, capabil să dezvolte un nou vaccin anti-Covid în doar șase săptămâni, în cazul unei mutații a coronavirusului

BioNTech, care a produs alături de Pfizer primul vaccin autorizat anti-COVID-19, este capabil să furnizeze un nou vaccin "în şase săptămâni" în cazul unei mutaţii a virusului, precum cea detectată în Regatul Unit, a transmis marţi co-fondatorul BioNTech, Ugur Sahin.

22 dec. 2020, 20:51
BioNTech, capabil să dezvolte un nou vaccin anti-Covid în doar șase săptămâni, în cazul unei mutații a coronavirusului
Photo: Claudio Centonze / EC - Audiovisual Service

BioNTech dă asigurări că poate face un nou vaccin în doar șase săptămâni, dacă va fi cazul, în contextul noii tulpine a coronavirusului.

„Suntem tehnic capabili să livrăm un nou vaccin în şase săptămâni”, a declarat co-fondatorul BioNTech.

„În principiu, frumuseţea tehnologiei ARN mesager este că putem începe direct să concepem un vaccin care imită complet noua mutaţie”, a adăugat el în timpul unei conferinţe de presă la Mainz (vestul Germaniei), la doar o zi după ce autoritățile europene au dat unda verde pentru distribuirea vaccinului în țările UE.

Citiți și Noua tulpină a coronavirusului. Raed Arafat: „Nu duce la o boală mai gravă, dar e mai ușor să te infectezi, e mai contagioasă”

Totuși, Ugur Sahin e de părere că vaccinul actual poate fi eficient și împotriva noii tulpini a coronavirusului.

„Din punct de vedere ştiinţific, este foarte probabil ca răspunsul imunitar provocat de vaccin să poată gestiona şi noua variantă a virusului”, a adăugat omul de ştiinţă, co-fondator alături de soţia sa, Özlem Türeci, al laboratorului BioNTech.

BioNTech ar trebui să poată publica rezultatele testelor sale cu noua variantă a SARS-CoV-2 în termen de două săptămâni, a adăugat el.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat luni vaccinul împotriva coronavirusului produs de companiile Pfizer și BioNTech, a transmis președinta Comisiei Europene.

„Este un moment decisiv în eforturile noastre de a livra vaccinuri sigure și eficiente europenilor. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) tocmai a emis o opinie științifică pozitivă cu privire la vaccinul Pfizer/BioNTech.

Acum vom acționa rapid. Mă aștept la o decizie din partea Consiliului European în această seară”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului – „Sunt încântată să mă aflu aici şi să anunţ că un comitet ştiinţitic al EMA s-a reunit astăzi şi a recomandat o autorizaţie de comercializare condiţionată în UE pentru vaccinul dezvoltat de BioNTech şi Pfizer. Recomandarrea este de a preveni COVID-19 la persoanele cu vârste de peste 16 ani.

Opinia noastră ştiinţifică deschide calea pentru prima autorizaţie de comercializare a unui vaccin anti-COVID în UE, cu toate asigurările, controalele şi obligaţiile corespunzătoare. Va fi valabilă în toate cele 27 de state membre în acelaşi timp şi le oferă acestora o bază ştiinţifică pentru a demara programele de vaccinare şi un cadru continuu pentru controlul şi supravegherea vaccinurilor”.

Citiți și Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 ajung în România în 26 decembrie. Ciucă: Infectarea nu se oprește de Crăciun și de Anul Nou