Preţul uleiului de măsline o ia razna. A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani

Preţul uleiului de măsline, la nivel mondial, este într-o creştere alarmantă. Specialiştii spun că situaţia s-ar putea prelungi şi în anul următor. Cauza principală o reprezintă seceta din Spania, principalul producător mondial de ulei de măsline.

05 mai 2023, 11:54
Preţul uleiului de măsline o ia razna. A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani

Preţul uleiului de măsline a atins niveluri record la nivel mondial, cele mai mari din ultimii 26 de ani. Cauza o reprezintă seceta prelungită din Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume.

”Se pare că seceta care se desfăşoară în Europa, cel mai important în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, preşedintele Asociaţiei Australiane a Uleiului de Măsline, pentru CNBC.

Citeşte şi Reguli noi la vânzarea de locuințe. Vânzătorul va fi obligat să plătească taxe indiferent de valoarea imobilului

Seceta prelungită a făcut ca Spania să aibă o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone.

Avertismentul specialiştilor este alarmant, situaţia nefiind deloc una îmbucurătoare.

„Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piaţă, care spun, de asemenea, că preţurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o vreme de acum încolo” , a precizat Kyle Holland,  specialist în seminţe şi uleiuri vegetale.

Citeşte şi  De ce plătesc românii cele mai mari dobânzi din UE pentru creditele ipotecare, deşi au printre cele mai mici salarii

Cererea de ulei de măsline a fost puternică în ultimii ani – preţurile au crescut din 2020, deoarece consumatorii au mâncat şi gătit acasă mai des în timpul şi după pandemia de Covid-19

Mai mult, lipsa uleiului de floarea-soarelui după invadarea Ucrainei de către Rusia a dus şi ea la creşterea preţurilor.