De ce plătesc românii cele mai mari dobânzi din UE pentru creditele ipotecare, deşi au printre cele mai mici salarii

Românii plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană pentru creditele ipotecare, acestea fiind și de patru ori mai mari față de celelalte ţări ale UE. 

05 mai 2023, 09:14
De ce plătesc românii cele mai mari dobânzi din UE pentru creditele ipotecare, deşi au printre cele mai mici salarii
De ce plătesc românii cele mai mari dobânzi din UE pentru creditele ipotecare

De ce plătesc românii cele mai mari dobânzi din UE pentru creditele ipotecare. Deşi au printrre cele mai mici salarii din UE, românii plătesc cel mai mult atunci când vine vorba de credite ipotecare. Potrivit datelor analizate de site-ul profit.ro, românii plătesc dobânzi chiar și de patru ori mai mari față de celelalte state din UE.

Citeşte şi: Soluția pentru românii cu rate la bănci care sunt nevoiți să amâne plata lor. Iată cum poți face ca să scapi de datorii un an de zile

Astfel, în ultimele 18 luni, dobânzile au explodat pe fondul inflației ridicate și, în acest context, cererile creditelor cu dobândă variabilă din țara noastră a scăzut cu 50%. Din acest motiv, băncile din România au ajuns cu dobânda anuală efectivă la creditele ipotecare noi (ce include rata curentă plus comisioanele) la 8,3% la finele lunii ianuarie, de la sub 4% la finele lui 2021. Mai mult, între toamna lui 2021 și toamna lui 2022, ROBOR la trei luni a crescut de la 1,5% la 8%, pentru ca abia recent să scadă la sub 7%.

Citeşte şi: BNR, anunț de ultimă oră pentru românii care au credite: ”Ratele nu vor scădea prea curând”