Preţuri foarte mari la energie electrică în Europa. România a atins un nou maxim istoric

Prețurile spot ale energiei electrice au depăţit luni 400 de euro/MWh în mai multe țări europene. În România avem un nou maxim istoric, pe fondul unor importuri semnificative.

07 mart. 2022, 12:10
Preţuri foarte mari la energie electrică în Europa. România a atins un nou maxim istoric

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energie electrică tranzacționată ieri cu livrare azi este de 2.159 de lei/MWh. Din datele noastre, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București, în condițiile în care precedentul nivel maxim istoric a fost înregistrat în decembrie 2021, scrie Economica.net. În euro, prețul pieței spot de la București este de 436 de euro/MWh.

Preţuri foarte mari la energie electrică sunt şi în Europa. Excepţie fac țările nordice și Polonia, acolo unde prețurile sunt tradițional mai mici.

Citeşte şi: Schimbări pentru toţi românii de la 1 martie. Ce se întâmplă cu ajutorul pentru facturile la energie

Astfel, cele mai mari prețuri sunt înregistrate în Italia (450 de euro/MWh), urmată de statele din Peninsula Iberică (443 de euro și în Spania și în Portugalia).

Citeşte şi: Plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze vor continua şi după 1 aprilie – surse

În Germania și Franța, cei mai mari producători, respectiv consumatori din Uniunea Europeană, prețurile sunt de 410, respectiv 421 de euro/MWh. În Austria s-a ajuns luni la 426 de euro, în Slovenia la 427, în Croația la 427, în Serbia la 413. În Bulgaria însă, prețul este semnificativ mai mic decât la noi, 311 euro/MWh.