Prețuri mai mari la gazele naturale! Impactul războiului Israel-Hamas și al temperaturilor scăzute se simte în portofele

Luni, prețul de referință al gazelor natural s-a majorat în Europa, iar acest lucru a fost pus în seama temperaturilor scăzute și al tensiunilor care cresc constant în Orientul Mijlociu.

20 nov. 2023, 16:37
Prețuri mai mari la gazele naturale! Impactul războiului Israel-Hamas și al temperaturilor scăzute se simte în portofele
Prețuri mai mari la gazele naturale! Impactul războiului Israel-Hamas și al temperaturilor scăzute se simte în portofele

Conform informațiilor transmise de Bloomberg, prețul de referință al gazelor naturale a crescut în Europa, dat fiind că temperaturile au scăzut, iar tensiunile din Orientul Mijlociu au escaladat odată cu capturarea, în sudul Mării Roşii, a unei nave tip cargo de către rebelii houthi din Yemen.

Israelul a afirmat duminică faptul că incidentul a fost un „act iranian de terorism”, iar consecințele pot fi uriașe pentru securitatea maritimă internațională. Nava aparţine Marii Britanii şi este operată de niponi.

Citește și: Marcel Ciolacu, la startul dezvoltării proiectului Neptun Deep: „România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”

În Amsterdam, la hub-ul de gaze TTF, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au urcat cu 6,9%, apoi s-a înregistrat un avans de 3,4%, la 46,58 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). Această majorare vine după patru sesiuni de scăderi ale prețurilor europene la gaze naturale.

Spre finalul lunii, în cea mai mare parte a nord-vestului Europei temperaturile vor scădea mult sub nivelul normal, fapt care ar putea influența cererea pentru încălzire. Mai mult de atât, capturarea navei în sudul Mării Roșii generează panică în ideea în care războiul Israel-Hamas ar putea să ducă la perturbări mai extinse ale transportului maritim.

Până la acest moment, produsele energetice au fost transportate fără a fi afectate, cel puțin în mare parte, de conflictul din Orientul Mijlociu. Totuși, este important să menționăm faptul că Marea Roșie și inclusiv Canalul Suez, sunt una dintre cele mai uzitate rute maritime din lume. Petrolierele din Qatar – un exportator cheie de gaze naturale lichefiate (GNL) – trec în mod regulat prin regiune, în drumul lor spre Europa.

„În prezent, orice ar putea deveni, teoretic, o problemă, pare să ducă la o creştere de preţuri. În mod potenţial conflictul s-ar putea extinde şi ar putea perturba fluxurile din Qatar spre Europa, dar în prezent nu sunt indicii că s-ar întâmpla aşa ceva”, a apreciat Jonathan Stern, cercetător principal invitat la Oxford Institute for Energy Studies.

Şi piaţa petrolului se confruntă cu dificultăţi. În septembrie, cotaţia barilului de ţiţei a ajuns la 98 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2023, dar de atunci a scăzut, ajungând la aproximativ 80 de dolari. Temerile privind evoluţia economiei şi cererea au afectat preţurile, în pofida sprijinului de pe urma reducerilor de producţie decise de OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi a conflictului din Orientul Mijlociu. Viitoarea reuniune a OPEC+ este programată în 26 noiembrie, la Viena, iar analiştii urmăresc cu atenţie declaraţiile principalilor producători de petrol.

Europa se pregăteşte de iarnă cu capacităţile de stocare a gazelor pline şi importuri masive de GNL, dar continentul rămâne vulnerabil la riscurile de aprovizionare, după ce criza energiei de anul trecut a redus semnificativ fluxurile de gaze ruseşti. â

Citește și: Cât de pregătiți sunt românii în caz de cutremur sau alte dezastre naturale care le-ar distruge complet locuința și bunurile – STUDIU