Prețuri plafonate pentru noi alimente până la finalul anului. Vezi lista

Senatorii au decis prelungirea plafonării adausului comercial la alimente de bază până la finalul anului. Este vorba despre 14 categorii de produse alimentare, precum pâine, lactate, carne, ulei, zahăr și făină.

28 sept. 2023, 09:01
Prețuri plafonate pentru noi alimente până la finalul anului. Vezi lista

Aleşii propun prelungirea plafonării adausului comercial la alimente de bază până la finalul anului. Decizia, care este de fapt un amendament la legea adoptată acum trei luni. Pentru a intra în vigoare trebuie să primească şi votul Camerei Deputaţilor.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat pe 14 septembrie că va avea discuţii cu toţi factorii implicaţi, procesatorii cât şi retailerii, în vederea posibilităţii prelungirii măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază.

”Aşa cum am procedat şi la aprobarea ordonanţei, am dorit să avem un dialog cu procesatorii şi cu retailerii. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în perioada următoare. În funcţie de discuţiile pe care le vom avea, vom veni cu o completare la aceste produse sau sigur poate să fie inclusiv un acord pe care putem să îl încheiem şi cu retailerii. Vreau să mulţumesc pe această cale atât procesatorilor, cât şi retailerilor că au respectat această ordonanţă şi din câte se vede şi, aşa cum a spus şi Consiliul Concurenţei, în medie, anumite alimente de bază au scăzut şi cu 49%”, a explicat Florin Barbu.

El a mai spus că se apropie sărbătorilor de iarnă şi anumite produse consumate de români acea perioadă ar putea fi incluse în ordonanţa respectivă şi a oferit ca exemplu cozonacul.

„Sigur, ne dorim acest lucru. În primul rând, vreau să vă spun că produsele care vor intra suplimentar în această ordonanţă pe care le voi discuta, aşa cum au fost discutate şi la aprobarea ordonanţei, cu toţi factorii implicaţi, atât procesatorii cât şi retailerii. Nu uităm că se apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă”, a mai spus Florin Barbu.

„Vă dau un singur exemplu – cozonacul poate fi un produs introdus în această ordonanţă, în perioada sărbătorilor de iarnă”, a mai spus ministrul Agriculturii.

La 1 august a intrat în vigoare ordonanţa de plafonare a adaosului comercial, iar anumite alimente, precum pâinea, laptele, fructele, legumele şi carnea ar trebui să fie mai ieftine. Consiliul Concurenței susține că prețurile medii la alimente au scăzut în august și cu jumătate, după plafonarea adaosurilor la cele de bază.

Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanțuri de magazine, în luna august a acestui an comparativ cu luna iunie din 2023, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roșiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii și cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, în august 2023 față de iunie 2023.

Citește și Marcel Boloş confirmă măsurile de austeritate şi taxa pentru multinaţionale: „Deficitul a ajuns la 45 de miliarde de lei”. TVA la alimente nu se modifică!

Din categoria lactatelor, prețul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului, cu 10,5%, iar cel al laptelui, cu 6,2%. De menționat că laptele este în continuare vizat de acordul voluntar de reducere a prețului cu 20%, implementat începând din luna mai.

Prețul celorlalte produse regăsite în coșul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle și zahărul, a scăzut, de asemenea, pe parcursul lunii august.

În ceea ce privește carnea de pui și porc, aceasta s-a ieftinit în august față de luna iunie, excepție făcând pulpa de porc cu os al cărei preț a crescut ușor, cu 2%.

„În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de prețuri la alimentele de bază. Am constatat că prețurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune și struguri, dar există și produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care prețurile au fluctuat, situându-se, însă, sub prețul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.