Prețurile apartamentelor din țară au scăzut. Care sunt orașele unde pot găsi românii cele mai bune oferte

Prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie general descendentă în luna iulie, la fel ca și în luna precedentă.
Alina Costache
24 aug. 2022, 11:02
Prețurile apartamentelor din țară au scăzut. Care sunt orașele unde pot găsi românii cele mai bune oferte

La nivel național, suma medie solicitată, de vânzătorii de apartamente noi și vechi a scăzut cu -1,3% luna trecută, ajungând la un nivel de 1.722 euro pe metru pătrat util, față de 1.745 de euro pe metru pătrat util la finele lui iunie, arată datele publicate de Imobiliare.ro.

În București și în Cluj-Napoca au fost consemnate cele mai semnificative scăderi de preț. În aceste două centre regionale, curba descendentă a fost susținută în mod preponderent de segmentul rezidențial nou.

Citește și Criza imobiliară este deja aici! Preţurile apartamentelor cu 3 camere din Bucureşti scad masiv! În ce cartiere sunt cele mai mari diferenţe de preţ

În București, suma medie solicitată pentru un apartament a ajuns la 1.729 de euro pe metru pătrat util, în condițiile unui declin de -1,8% față de iunie, când aceasta se situa la 1.761 de euro pe metru pătrat. Cele două segmente ale pieței rezidențiale au avut o evoluție negativă: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu -1,8% în decurs de 30 de zile, de la 1.601 la 1.572 de euro pe metru pătrat, în timp ce unitățile locative nou-construite au consemnat o scădere similară, de -1,8% mai exact de la 1.963 la 1.927 de euro pe metru pătrat. În ceea ce privește evoluția anuală a prețurilor, comparativ cu perioada similară din 2021, locuințele noi și vechi au înregistrat o creștere de 12,4%, de la 1.538 de euro pe metru pătrat util până la 1.729 euro.

Prețurile apartamentelor din Cluj au înregistrat un declin cu -0,8% luna trecută, ajungând la o medie de 2.411 de euro pe metru pătrat util – față de 2.431 de euro pe metru pătrat la finele lunii trecute. O locuință dintr-un bloc vechi a ajuns să coste 2.346 de euro pe metru pătrat, în condițiile unei deprecieri lunare de -0,4%, de la 2.356 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi a avut loc o scădere de -0,9%, de la 2.487 la 2.464 de euro pe metru pătrat.

În ceea ce privește perioada similară din 2021, prețurile au înregistrat o creștere record de 21,8%, de la 1.979 la 2.411 de euro pe metru pătrat util, valoare care plasează Cluj-Napoca pe primul loc în rândul creșterilor anuale de preț ale apartamentelor noi și vechi.

Și Constanța a fost caracterizată de o relativă scădere a prețurilor în luna iulie: suma medie solicitată aici de către proprietari și dezvoltatori rezidențiali s-a depreciat cu -0,5%, de la 1.481 la 1.473 de euro pe metru pătrat util. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a scăzut cu -1% față de luna precedentă, respectiv de la 1.440 de euro la 1.425 euro pe metru pătrat, în vreme ce locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au resimțit o scădere ușoară de -0,2%, ajungând la prețul mediu de 1.549 de euro pe metru pătrat. Făcând o comparație cu perioada similară din 2021, prețurile au înregistrat o creștere de 9,9%, de la 1.340 la 1.473 de euro pe metru pătrat util.

În Iași, Indicele a înregistrat, per ansamblu, un avans al prețurilor de 1,6% în luna iulie, de la 1.304 la 1.325 de euro pe metru pătrat util. Cele două segmente de piață supuse analizei au avut, însă, o evoluție diferită: locuințele din blocurile vechi au consemnat un avans semnificativ, de 4,1% mai exact de la 1.280 la 1.333 de euro pe metru pătrat, în vreme ce pe segmentul rezidențial nou a avut loc o scădere de -0,3% de la 1.322 la 1.318 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, prețurile au înregistrat o creștere de 18,4%, de la 1.119 la 1.325 de euro pe metru pătrat util, valoare care plasează Iași pe al doilea loc în rândul creșterilor anuale de preț ale apartamentelor noi și vechi.

Prețurile apartamentelor din Timișoara au crescut într-un ritm ușor, anume cu 0,5%, luna trecută, de la o medie de 1.456 de euro pe metru pătrat, la 1.463 de euro pe metru pătrat. Pe cele două segmente majore de piață au fost consemnate evoluții similare: locuințele vechi s-au majorat cu 0,2%, ajungând la prețul mediu de 1.339 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat o creștere de 1%, de la 1.501 la 1.516 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2021, prețurile au înregistrat o creștere de 8,9%, de la 1.343 la 1.463 de euro pe metru pătrat util.

Iar în Brașov, Indicele a consemnat, per ansamblu, o creștere de 0,4% a prețurilor apartamentelor, de la 1.641 de euro pe metru pătrat util, la 1.648 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui iulie. Locuințele din blocurile vechi au avut parte de o evoluție pozitivă: este vorba de un avans de 0,7%, de la 1.518 la 1.529 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi au înregistrat o scădere de -0,5%, de la 1.765 la 1.757 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2021, prețurile au înregistrat o creștere de 15,3%, de la 1.429 la 1.641 de euro pe metru pătrat util.

Citește și Erste, proprietarul BCR, vrea să construiască 15.000 de apartamente la preţuri accesibile, care să fie date în chirie

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…