Preţurile apartamentelor noi s-au prăbuşit mai mult ca la cele vechi. Vezi harta preţurilor în ţară

Într-un an care a debutat cu discuții febrile legate de transformarea programului Prima Casă în „Noua Casă”, era de așteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condițiile în care programul guvernamental a rămas deschis și pentru cumpărătorii de locuințe vechi, o analiză realizată de imobiliare.ro reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situație diametral opusă.
Iulian Tudor
10 dec. 2013, 10:36
Preţurile apartamentelor noi s-au prăbuşit mai mult ca la cele vechi. Vezi harta preţurilor în ţară

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în ultimele 12 luni, unitățile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile orașe, cu un prag maxim de 15% (în Brașov); spre comparație, marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi s-a situat la doar 6,6% (în Iași). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al prețului, diferența față de cele vechi fiind foarte mult redusă.

București, minus 9,5% la apartamente noi

În Capitală, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare a scăzut cu 7,6% în decurs de 12 luni, de la 1.142 de euro pe metru pătrat util, la finele lui noiembrie anul trecut, până la 1.055 de euro pe metru pătrat, în 2013. Ultima lună de toamnă din acest an a adus un recul de 0,8% față de cea precedentă, de la un nivel de 1.063 de euro pe metru pătrat. Cel mai mare declin, de 9,5%, a fost consemnat pe segmentul apartamentelor noi; acestea au ajuns la un preț mediu de 1.165 de euro pe metru pătrat, față de 1.288 euro pe metru pătrat, în aceeași perioadă a anului trecut. Locuințele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 5,3%, de la 1.054 de euro, până la 998 de euro pe metru pătrat.

Brașov, scăderi de 4,8%

În orașul de la poalele Tâmpei, apartamentele s-au depreciat cu 4,8% în decurs de 12 luni, de la 859 de euro pe metru pătrat, până la 818 euro pe metru pătrat. În noiembrie 2013 a avut loc un declin de 0,7% față de nivelul de 824 de euro atins în octombrie. Brașovul este orașul cu cele mai mari scăderi de preț pe segmentul apartamentelor noi: din iarna lui 2012 până acum, pretențiile dezvoltatorilor au scăzut cu o marjă-record de 15,1%, de la 950 de euro, până la 807 euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi, însă, au consemnat o scădere mult mai temperată, de 2,4%, de la 842 de euro pe metru pătrat, până la 822 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca, scăderi nesemnificative

În Capitala Transilvaniei, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au diminuat cu 1,3% în ultimele 12 luni, de la 917 euro, până la 905 euro pe metru pătrat util; luna noiembrie 2013 a marcat o scumpire ușoară, de 0,1%, de la valoarea de 904 euro consemnată în octombrie. În mod interesant, prețul cerut în prezent pentru apartamentele noi din oraș este egal cu cel din urmă cu un an, respectiv 847 de euro pe metru pătrat, după un plus de 1,6% consemnat în noiembrie față de octombrie. Pe de altă parte, pretențiile proprietarilor de apartamente vechi s-au majorat chiar în perioada menționată: în prezent, aceștia solicită, în medie, 977 de euro pe metru pătrat, cu 0,5% peste nivelul de 972 de euro pe metru pătrat atins anul trecut.

Constanța, 880 de euro metrul pătrat de apartament nou

În orașul de la malul mării, Indicele Imobiliare.ro se situează în prezent la o valoare de 847 de euro pe metru pătrat, cu 3% mai puțin decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 873 de euro pe metru pătrat. Acum, locuințele noi sunt cu 1,1% mai scumpe decât în 2012: prețul mediu cerut de dezvoltatori se situează la 881 de euro pe metru pătrat, față de 871 de euro pe metru pătrat, după un avans lunar de 1,4% consemnat în noiembrie 2013. La polul opus, pretențiile proprietarilor de apartamente vechi s-au diminuat cu 4,1% în 12 luni, de la 874 de euro, până la 838 de euro pe metru pătrat.

Apartamentele în Iaşi au ajuns la 777 de euro metrul pătrat 

În capitala Moldovei, apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit cu 5,9% în ultimul an, de la 826 de euro pe metru pătrat util, la 777 de euro pe metru pătrat. Luna noiembrie indică un declin de 1,4% față de valoarea de 788 de euro pe metru pătrat înregistrată în octombrie. Iașiul deține recordul ieftinirilor pe segmentul locuințelor construite înainte de 1990; acestea costă azi, în medie, 747 de euro pe metru pătrat, cu 6,6% sub nivelul de 800 de euro valabil cu un an în urmă. Unitățile locative nou-construite au consemnat un declin de 3,2% în aceeași perioadă, de la 875 la 847 de euro pe metru pătrat.

Timișoara, creşteri de preţuri la apartamente

Orașul din vestul țării este singurul dintre marile centre urbane analizate în care prețul mediu cerut pentru locuințele vechi și noi a crescut în ultimul an. Indicele Imobiliare.ro se situează acum la un nivel de 785 de euro pe metru pătrat util, cu 1% mai mult decât valoarea de 777 de euro pe metru pătrat, consemnată la începutul iernii trecute. În noiembrie a avut loc o scădere de 1,6%, de la 798 de euro pe metru pătrat, în octombrie. În ultimele 12 luni, doar vânzătorii de apartamente noi și-au diminuat pretențiile, cu o marjă de 6,1%, de la 876 de euro, la 823 de euro pe metru pătrat. În schimb, locuințele vechi s-au scumpit cu 2,2%, de la 762 de euro, la 779 de euro pe metru pătrat.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare