Prețurile au explodat în piețe înainte de Paști! Un kilogram de roşii costă cât unul de carne de miel

Românii abia se mai pot apropia de unele fructe și legume de sezon înainte de Paşte. Preţurile au explodat inclusiv în pieţe, iar masa de Paşte va fi mult mai săracă pentru mulţi români.

20 apr. 2022, 11:12
Prețurile au explodat în piețe înainte de Paști! Un kilogram de roşii costă cât unul de carne de miel

Primele roșii românești au plecat deja din solarii spre tarabe în pieţe. Agricultorii le vând cu 25 – 30 de lei per kilogram. Preţul este unul record faţă de alţi ani şi cu toate acestea producătorii se plâng că ei ies în pierdere din cauza costurilor foarte mari la energie electrică şi gaz pe care le-au suportat în acestă iarnă pentru încălzirea solariilor. Şi îngrăşămintele folosite de agricultori s-au scumpit în ultimele luni, iar acest lucru se reflectă în preţurile practicate.

Citeşte şi: Reţete Paşte 2021. Un Chef celebru te învaţă să găteşti carnea de miel pentru masa de Paşti

Şi dacă producătorii vând roşiile la preţ de 25 – 30 lei, comercianții le vând în piețe la preț dublu.

„Am muncit toată iarna şi nu avem câştig. Toată iarna am cheluit şi nu ştim ce vom lua pe munca prestată. Munca e grea. Roşiile sunt bune, gustoase, prea multă muncă, dar nu avem câştig”, spune o femeie care deţine solarii într-o comună din Olt.

Şi nu doar roşiile s-au scumpit. Salata verde s-a scumpit şi a ajuns să coste şi 3 lei înainte de Paşte. Legătura de ceapă se vine cu 1.99 lei, legătura de ridichi 1 leu.

Citeşte şi: Preţ carne de miel. Cât te costă friptura de Paşte la Lidl, Carrefour, Kaufland şi în Mega Image. Cea mai bună ofertă!

 

Şi nu doar legumele s-au scumpit, ci şi carnea şi ouăle. Carnea de miel se vine cu preţuri cuprinse între 45 – 65 lei kilogramul. Oul a ajuns să coste un leu în piaţă.